Crème au Beurretaart: de echte!
Deze week staat er Crème au Beurretaart op het menu.
Wat zijn de klassieke gerechten van vroeger? En hoe kan je deze het best klaarmaken? Chef-kok Alex Hanbucker gaat in 'Op de Stoof' de uitdaging aan en kookt elke aflevering een gerecht van vervlogen tijden op zijn manier.
Ingrediënten
- 400 g boter
- 250 g bloemsuiker
- 60 g suiker
- 250 cl koffie
- 3 cl whisky
- 30 Petit-beurre koekjes
- crispy dentelles
- hagelslag
- boterpapier
- bloedzuringscheutjes
Bereiding
- Zet koffie in een pan op een zacht vuur en voeg er de whisky (of cognac) aan toe. Roeren en laten sudderen. Dit mengsel dikt aan tot een siroop.
- Klop de boter op kamertemperatuur los met een mixer tot een witte massa.
- Meng de boter met de bloemsuiker per lepel.
- Leg boterpapier klaar en start met de opbouw.
- Leg enkele toefjes crème au beurre naast elkaar.
- Smeer de bovenkant van enkele koekjes met de koffiesiroop in en Leg ze op de toefjes. Zo heb je meteen al een eerste laag.
- Tussen iedere laag smeer je crème au beurre.
- Zet na drie lagen de taart enkele minuten in de koelkast zodat de boter wat kan opstijven.
- Haal vervolgens de taart uit de koelkast en leg er een laag Crispy Dentelles op.
- Insmeren met koffiesiroop om een nieuwe laag crispys te kleven. Opnieuw insmeren met crème au beurre. En verder opbouwen met laag koekjes.
- Verstop de lagen met het beslag en werk af met hagelslag en een paar scheutjes bloedzuring.
Tip: bewaar de taart zeker 2 uur in de koelkast alvorens ze aan te snijden. Leg er wat plasticfolie op maar druk niet aan! De folie zorgt ervoor dat de taart niet aangetast wordt door de geuren van de koelkast.
Dit is een fragment uit
Heb je deze artikels al gelezen?
-
Afbeelding01 december
-
Afbeelding01 november
Echte Luikse salade, een lekkernij!
Deze week maakt chef Alex Hanbuckers een klassieke Luikse Salade.