Chiazaadpudding met mango
Leuk dat je een gezond recept wilt uitproberen met je kinderen!
Eerst en vooral wil ik je wat meer vertellen over de twee hoofdingrediënten van dit recept: chiazaad en mango.
Chiazaad in een notendop
Chiazaad is afkomstig afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het is een klein eetbaar zaadje dat al eeuwenlang als voedsel gebruikt wordt, door bijvoorbeeld de Azteken en Maya’s.
Chiazaad komt van de Salvia hispanica, een plant die behoort tot de muntfamilie. Chiazaad is rijk aan antioxidanten, voedingsvezels, eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamines en mineralen, waaronder ijzer, calcium en magnesium. Veel gezondheidsvoordelen en voedingswaarden in een piepklein zaadje. Het is ook ideaal voor mensen die niet goed reageren op gluten en door het laag aantal calorieën past het perfect in een dieet.
Als je chiazaad natmaakt dan krijgt het een gelachtige structuur. Perfect om te gebruiken in smoothies, als bindmiddel tijdens het bakken of zoals we hier doen, als pudding. Chiazaad is misschien een gezond voedingsmiddel met veel voordleen, je moet het zien als onderdeel van een gevarieerd dieet. Niet als je enige voedingsbron. Zorg er ook voor dat je voldoende vocht opneemt want chiazaad kan heel wat vloeistof absorberen.
Mango mango
Mango's zijn tropische vruchten die oorspronkelijk van Zuid-Azië, met name India, komen. Daar worden mango’s al duizenden jaren geteeld. Behalve in Azië zijn er nog andere regio’s waar je mango’s kan terugvinden: Zuid-Amerika, het Caribisch gebied, Haïti, Midden-Amerika, Peru, Afrika en delen van Noord-Amerika. Landen zoals Mexico, Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Nigeria en Egypte.
Weetje: Wist je dat er verschillende soorten mango’s zijn? Ik dus niet! Ze hebben elk hun eigen smaakprofiel én kenmerken. Enkele voorbeelden zijn Keitt, Alphonso, Kent, Tommy Atkin en Ataulfo, ook wel bekend als "Honey" of "Champagne".
Recept voor Chiazaadpudding met mango
Ingrediënten
- 200 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of kokosmelk)
- 4 eetlepels chiazaad
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 rijpe mango, in stukjes gesneden
- Optioneel: honing of agavesiroop naar smaak
Bereidingswijze
- Doe de plantaardige melk, chiazaad en vanille-extract in een kom en meng goed door elkaar.
- Laat het mengsel 10 minuten staan zodat de chiazaadjes kunnen opzwellen. Roer af en toe door.
- Mix ondertussen de mango met een staafmixer tot een gladde puree.
- Voeg eventueel honing of agavesiroop toe aan de mango puree als je het wat zoeter wilt maken.
- Verdeel de chiazaadpudding over vier glaasjes.
- Schep de mango puree op de chiazaadpudding.
- Zet de chiazaadpudding voor minstens een uur in de koelkast zodat het kan opstijven.
En voilà, een heerlijk en gezond gerecht dat je samen met je kinderen kunt maken en nadien natuurlijk van kan smullen!