Echte Luikse salade, een lekkernij!
Deze week maakt chef Alex Hanbuckers een klassieke Luikse Salade.
Wat zijn de klassieke gerechten van vroeger? En hoe kan je deze het best klaarmaken? Chef-kok Alex Hanbuckers gaat in 'Op de Stoof' de uitdaging aan en kookt elke aflevering een gerecht van vervlogen tijden op zijn manier.
Ingrediënten
- 500gr krieltjes
- 300gr groene bonen
- 200gr gerookt spek
- 4 eieren
- 1 ajuin
- 50gr boter
- 1 pink lady appel
- 1 jazz appel
- 1 Granny Smith appel
- 100 g Luikse stroop
- rode wijnazijn
- peper & zout
Bereiding
- Breng water aan de kook, voeg een beetje zout toe en kook de krieltjes tot ze gaar zijn.
- Kook vervolgens de boontjes beetgaar en spoel ze meteen met koud water.
- Kook de eieren in 7 minuten, pel ze en snijd ze doormidden.
- Pel en snipper de ui. Voeg boter toe aan een pan en bak de ui glazig.
- Snijd daarna de krieltjes in helften en schep er vervolgens de boontjes door. Kruid met peper en een beetje zout.
- Haal uit de appels kleine bolletjes (niet schillen).
- Gebruik het spekvet om er een groot deel appelbolletjes door te mengen. Voeg er de rode wijnazijn en de Luikse stroop aan toe. Laat even doorkoken.
- Serveer het gerecht in een schotel waarbij je de eieren aan de rand legt en vervolgens de krieltjes, boontjes en ui aan het geheel toevoegt. Daarna doe je er de spekblokjes bij en overgiet je het gerecht met de zoetzure vinaigrette.
- Serveer het gerecht bij voorkeur lauw.
Dit is een fragment uit
Heb je deze artikels al gelezen?
-
Afbeelding01 december
-
Afbeelding22 oktober
Crème au Beurretaart: de echte!
Deze week staat er Crème au Beurretaart op het menu. Aan de slag met Chef-kok Alex Hanbucker.