Kabeljauw, maar dan anders
Chef-kok Alex Hanbucker maakt deze week Brandade van kabeljauw.
Chef-kok Alex Hanbucker gaat in 'Op de Stoof' de uitdaging aan en kookt elke aflevering een gerecht van vervlogen tijden op zijn manier. Deze week: Brandade van kabeljauw.
Brandade van kabeljauw
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 gr kabeljauw
- 1 l volle melk
- Grof zeezout
- 4 grote polderaardappelen
- 1 venkel
- 2 x steranijs
- 3 laurierblaadjes
- 1 lookteen
- Olijfolie
- Peper en zout
- Peterselie
- Griekse basilicum
- Stokbrood
Bereiding
- Kabeljauw pekelen: Doe grof zeezout in een schaal en leg daarin de kabeljauw met de velzijde naar beneden. Vervolgens omwentel je de vis zodat deze volledig met zout bedekt wordt. Dek de schaal af met plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
- Maak de venkel schoon, snijd in stukken en plet het lookteentje.
- Warm de melk op, net tot aan het kookpunt, en leg daarin de venkelstukken, de steranijs, de laurierblaadjes en het lookteentje.
- Schil de polderaardappelen en snijd ze in kleine stukken (of pureer ze).
- Na een uur haal je de vis uit de koelkast en spoel je het zout er af. Voeg de vis toe aan de warme melk, zet op een licht vuur en laat dit zo’n 15 minuten staan.
- Haal na 15 minuten de gegaarde vis uit de pan, ontdoe deze van zijn vel, snijd in stukken en voeg samen met de aardappelen.
- Prak alles door elkaar met je handen om zo eventueel graten uit het mengsel te verwijderen.
- Voeg wat paprikapoeder toe aan het aardappel-vismengsel en breng, indien nodig, op smaak met peper en zout.
- Serveer de brandade in een schaal en werk het geheel af met peterselie en Griekse basilicum.
Serveertip: Je kan de brandade met stokbrood eten en, indien gewenst, met een fris slaatje.
Dit is een fragment uit
Heb je deze artikels al gelezen?
-
Afbeelding01 november
Echte Luikse salade, een lekkernij!
Deze week maakt chef Alex Hanbuckers een klassieke Luikse Salade. -
Afbeelding22 oktober
Crème au Beurretaart: de echte!
Deze week staat er Crème au Beurretaart op het menu. Aan de slag met Chef-kok Alex Hanbucker.