Gezonde desserten
Gezonde desserten kunnen écht lekker zijn!
Ben jij een echte zoetebek, maar wil je het ook een beetje gezond houden? Lees dan zeker verder!
Gezonde klassieke worteltaart
Deze vochtige cake zit vol zachte wortelen en warme kruiden. Bewaar restjes maximaal 2 dagen in een luchtdichte doos.
Voor de cake
- 180gr volkoren meel
- 1 ½ tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 1 ½ tl gemalen kaneel
- ½ tl gemalen nootmuskaat
- ¼ tl zout
- 14gr kokosolie of ongezouten boter, gesmolten en iets afgekoeld
- 1 groot ei
- 2 tl vanille-extract
- 120 ml pure ahornsiroop
- 60gr gewone magere Griekse yoghurt
- 60 ml magere melk
- 180gr versgeraspte wortelen
Voor het glazuur
- 227gr magere ricotta kaas
- 45gr magere Griekse yoghurt
- 30 ml agave
- 1 tl vanille-extract
Bereiding
- Verwarm de oven op 180°C en bedek een bakvorm met bakpapier.
- Om de cake te bereiden, klop je het volkoren meel, de bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar in een middelgrote kom. Klop in een aparte kom de kokosolie, het ei en de vanille door elkaar. Roer de ahornsiroop en Griekse yoghurt erdoor en meng grondig tot een glad geheel. Roer het bloemmengsel en de melk afwisselend door elkaar totdat het is opgenomen, beginnend en eindigend met de bloem. Spatel de wortels erdoor.
- Spreid het beslag uit in de voorbereide bakvorm en bak 28-31 minuten op 180°C.
- Laat minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je het op een rooster legt.
- Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur voordat je glazuur aanbrengt.
- Om het glazuur te bereiden, roer je de ricotta, Griekse yoghurt, agave en vanille door elkaar in een middelgrote kom. Verdeel het mengsel over de afgekoelde cake.
- Vries de cake 1 tot 2 uur voor het serveren in om een gladdere glazuurconsistentie te krijgen.
Peperkoek kaastaart
Een hemelse keto peperkoekcake! Deze malse roomkaastaart is op smaak gebracht met gember, kaneel en kruidnagel voor een klassiek low carb feestdessert.
Ingrediënten
- 227gr zachte roomkaas
- 1/2 kop zachte boter
- 3/4 kop bruine suikervervanger
- 4 grote eieren kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- 3 kopjes amandelmeel
- 1 1/2 el gemalen gember
- 1 el bakpoeder
- 1 el cacaopoeder
- 1 1/2 tl gemalen kaneel
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl gemalen kruidnagel
- 1/4 tl gemalen nootmuskaat
- Zoetstof in poedervorm
- Suikervrije karamelsaus
Bereiding
- Verwarm de oven op 170°C en vet een bakvorm in.Klop in een grote kom de roomkaas en boter door elkaar tot alles goed gemengd is. Klop de bruine "suiker"-zoetstof erdoor tot hij lichter en luchtiger is, ongeveer 3 minuten. Voeg de eieren één voor één toe, klop na elke toevoeging. Schraap de kom en kloppers indien nodig naar beneden. Klop het vanille-extract erdoor.
- Voeg het amandelmeel, de kruiden, het cacaopoeder, het bakpoeder en het zout in één keer toe en klop tot alles goed gemengd is. Verdeel het beslag in de voorbereide bakvorm en bak 55 tot 65 minuten, tot de bovenkant gestold is en stevig aanvoelt.
- Verwijder de cake en laat minstens 20 minuten in de bakvorm afkoelen alvorens ze op een rooster te leggen. Bestrooi met zoetstof in poedervorm en/of besprenkel met suikervrije karamelsaus.