Vispannetje, recht van de zee op je bord!
Chef-kok Alex Hanbucker maakt deze week een heerlijke klassieker met vis: een vispannetje.
Wat zijn de klassieke gerechten van vroeger? En hoe kan je deze het best klaarmaken? Chef-kok Alex Hanbucker gaat in 'Op de Stoof' de uitdaging aan en kookt elke aflevering een gerecht van vervlogen tijden op zijn manier.
Ingrediënten
- 400g Kabeljauw
- 250g Tongfilet
- 400g Pieterman
- 100g gepelde garnalen
- 8 Sint-Jacobsnoten
- 40cl droger witte wijn
- Scheut cherry
- Room 40% vet
- 200g geraspte kaas
- 1 preistonk
- 1 courgette
- 4 witte selder stokken
- 4 witte paddenstoelen
- 2 sjalotjes
- Peper – zout
Bereiding
- Spoel de gefileerde vis af onder koud water en maak alles schoon. Kijk of er geen graten inzitten.
- Snijd de vis in stukken en zet afgedekt in de koelkast.
- Maak de prei en selder schoon en snijd ze in stukken.
- Haal bolletjes uit de courgette. Hak de sjalotjes fijn. Snijd de paddenstoelen in stukken.
- Stoof de prei met de sjalotjes in wat boter.
- Blancheer de selder, de courgette en de paddenstoelen kort in weinig water. Giet af.
- In de pan van de groenten voeg je de wijn en een scheut cherry toe. Laat het geheel koken.
- Voeg er de laurierblaadjes en de room aan toe en roer het geheel om.
- Laat de saus voldoende inkoken. Als de saus ingedikt is, breng deze dan op smaak met peper en zout.
- Haal de vis uit de koelkast en leg ze in een grote ovenschotel (of verdeel de stukken vis over vier kleinere ovenschotels).
- Strooi er wat zout overheen en dek het geheel af met een laag groenten.
- Haal de laurierblaadjes uit de saus en giet de saus over de vis.
- Laat het vispannetje 10 tot 15 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180°C.
- Strooi wat geraspte kaas over het gerecht en zet nog kort onder de grill om te gratineren.
- Werk het vispannetje af met garnalen en serveer.
Dit is een fragment uit
Heb je deze artikels al gelezen?
-
Afbeelding01 december
-
Afbeelding01 november
Echte Luikse salade, een lekkernij!
Deze week maakt chef Alex Hanbuckers een klassieke Luikse Salade.