Scampi poké bowl
Voor we je het recept voor deze heerlijke scampi poké bowl geven, vertellen we graag wat meer over de herkomst van dit heerlijke gerecht.
Waar komt de poké bowl vandaan
Wat wij kennen als een "poké bowl" komt oorspronkelijk uit het verre Hawaï. Een poké bowl is een traditioneel gerecht uit de Hawaïaanse keuken en bestaat uit verse rauwe vis, meestal is dat tonijn, en die snijden ze in blokjes. Vervolgens worden de blokjes rauwe vis gemengd met verschillende ingrediënten zoals sojasaus, sesamolie, limoensap, lente-uien en chilipepers. Het is de bedoeling dat je het gerecht eet als een snack én met rijst.
Waarom poké bowl
Voor ons klinkt het misschien een beetje vreemd, maar de naam ‘poké bowl’ is heel voor de hand liggend. Poké komt namelijk van het Hawaiaanse woord "poke", wat "snijden" of "in blokjes snijden" betekent. De naam van het gerecht verwijst dus letterlijk naar de manier waarop de vis klaargemaakt wordt.
Poké bowl heel populair
De poké bowl is de afgelopen jaren heel erg populair geworden in verschillende delen van de wereld. De poké bowl die wij kennen is aangepast aan de lokale smaken en ingrediënten en dat is ook het geval in andere landen waar dit gerecht aan populariteit wint. Toch zie je dat de Hawaïaanse traditie in ere blijft door de manier van serveren: rauwe vis, rijst en verschillende toppings.
Waar komt een scampi vandaan
Een ander onderdeel van deze poké bowl is de scampi. Scampi’s kom je voornamelijk tegen in de Middellandse Zee, de oostkust van Afrika, de kusten van Australië en Nieuw-Zeeland en in delen bepaalde van Azië zoals India, Thailand en Indonesië. Wat een scampi is kan verschillen per regio. In Europa en Noord-Amerika verwijst de term ‘scampi’ naar de Noorse kreeft of langoustine, Nephrops norvegicus. Deze vissoort wordt gevangen in de noordoostelijke Atlantische Oceaan. In landen als Australië en Nieuw-Zeeland verwijst de term scampi naar de Metanephrops-species. Dit is een groep van diepzeekreeften die gevangen worden in het zuidelijk halfrond.
Recept voor een scampi poké bowl
Voor 4 personen - 35 minuten
Ingrediënten
- 16-20 scampi’s
- Peper en zout
- Cayennepeper
- 300 g verse ananas, in blokjes
- 1 chili, rood
- 150 g voorgekookte zwarte bonen
- 150 g geraspte wortelen
- 2 tomaten
- 200 g ijsbergsla
- 200 g wilde rijst
- 2 el gehakte koriander + extra
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereiding
- Kook de wilde rijst in gezouten water, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat uitlekken en meng er de gehakte peterselie door. Breng verder op smaak met olijfolie, peper en zout.
- Snijd de tomaten, zonder de zaadjes, in blokjes. Meng met de uitgelekte en gespoelde zwarte bonen. Breng op smaak met peper en zout. Spoel de ijsbergsla en snijd in fijne repen.
- Snijd de ananas in blokjes en snipper de chili fijn, zonder de zaadjes. Meng de chili met de ananas.
- Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Kruid de scampi’s met peper, zout en cayennepeper.
- Bak ze kort aan beide kanten in wat olijfolie.
- Maak de poké bowl. Lepel aan 1 kant wat van de rijst, leg daarnaast de geraspte wortel en de chili-ananas. Maak de bowl compleet met de ijsbergsla, tomaten-zwarte bonen mengeling en de scampi’s.
- Strooi er nog wat koriander over.
Smakelijk!