Twee keer zomerse groenten
Gevulde tomaat
Voor 4 personen - 45 minuten
Ingrediënten
- 4 grote tomaten
- 300 gr gemengd gehakt
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 kl gedroogde oregano
- 1 klein ei
- 50 gr broodkruim
- 50 gr geraspte kaas
Bereiding
- Snij met een scherp mes het bovenste gedeelte (met het kroontje) van de tomaat; hol de tomaat uit en laat omgekeerd op wat keukenpapier uitlekken.
- Meng het gehakt met de gesnipperde sjalot, het eitje en genoeg broodkruim om het gehakt mooi te mengen, breng op smaak met peper en zout.
- Vul de tomaten met het gehakt royaal, duw het dekseltje op het gehakt , zet alle tomaten in een ovenschotel en strooi er wat kaas over.
- Zet de tomaten gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Gevulde aubergines met quinoa en gekookte ham
Voor 4 personen - 45 minuten
Ingrediënten
- 150 gr drie kleuren quinoa
- 2 aubergines
- olijfolie
- peper en zout
- 1 ui, gesnipperd
- 1 tomaat, in stukjes µ
- 4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
- 1 kl komijn
- ½ kl gemalen korianderpoeder
- 3 el pijnboompitten
- 3 el rozijnen
- ½ kl chilivlokken
- 1 el rode wijnazijn
- ½ bosje peterselie, gehakt
- ½ gekonfijte citroen
- 200 gr gekookte hamblokjes
- 100 gr rucola
Dressing
- 150 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 2 el gehakte verse kruiden (basilicum, bieslook, koriander...)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Halveer de aubergines in de lengte. Strooi er ruim wat zout over en laat 10 minuten rusten.
- Dop het vocht en zout weg.
- Maak inkervingen in ruitvorm in de aubergines en leg ze op een ingevette ovenplaat. Zet gedurende 35 minuten in de oven, tot ze helemaal zacht zijn.
- Terwijl de aubergines bakken, kook je de quinoa gedurende 8 à 10 minuten in kokend gezouten water. Giet het kookvocht weg en wrik los met een vork. Laat 10 minuten rusten.
- Lepel het vruchtvlees uit de aubergines, maar laat ongeveer 0.5 cm van de rand het vruchtvlees zitten. Snijd het vruchtvlees grof.
- Snijd de gekonfijte citroen in kleine blokjes, verwijder eventuele pitjes.
- Verhit een pan met olijfolie en fruit er de ui in aan gedurende 5-7 minuten. Voeg de tomatenblokjes, knoflook, gekonfijte citroenstukjes, komijn en korianderpoeder toe. Voeg dan de bulgur, geroosterde pijnboompitten, gehakte peterselie, gekookte hamblokjes en rozijnen toe.
- Sprenkel er de rode wijnazijn over en strooi er de chilivlokken over, roer en breng verder op smaak met peper en zout.
- Vul de aubergines met de vulling. Zet nog 15 minuten terug in de oven.
- Maak de dressing. Snipper de knoflook en meng met de gehakte kruiden door de Griekse yoghurt, breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de aubergines met de dressing en rucola.
Dit is een fragment uit
Heb je deze artikels al gelezen?
-
Afbeelding24 augustus
-
Afbeelding20 augustus
Drie keer lekkere mocktails
Steeds meer mensen laten alcoholische dranken aan de kant staan en grijpen naar een non-alcoholische variant van hun favoriete drank.