Wortelstoemp met varkenshaasje in het nieuw
Deze week maakt Chef-kok Alex Hanbucker wortelstoemp met varkenshaasje.
Wat zijn de klassieke gerechten van vroeger? En hoe kan je deze het best klaarmaken? Chef-kok Alex Hanbucker gaat in 'Op de Stoof' de uitdaging aan en kookt elke aflevering een gerecht van vervlogen tijden op zijn manier.
Ingrediënten
- 1200 gr varkenshaasje
- 500 gr aardappelen
- 70 gr boter
- 250 gr wortelen
- 2 sjalotjes
- 1 teentje look
- 2 eetlepels mascarpone
- 2 eetlepels graanmosterd
- 8 minikleurwortels
- 3 laurierblaadjes
- Nootmuskaat
- Komijn
- Citroentijm
- Peper & zout - water
Bereiding
- Schil de aardappelen en rasp de wortelen. Snijd deze in grote stukken.
- Kook de aardappelen en wortels in licht gezout water.
- Snipper de sjalotjes en maak een kruidentuiltje van laurier, komijn en citroentijm.
- Smelt boter in een pan en voeg de gesneden sjalotjes, look, het kruidentuiltje van laurier, komijn, citroentijm toe. Voeg een scheut water toe en laat het geheel garen op een licht vuur. Als je water tekort komt na een tijdje, voeg dan gerust een beetje toe.
- Na de nodige gaartijd mag je het kruidentuiltje verwijderen, de aardappelen afgieten en alles samenvoegen met de wortelen. Vervolgens het geheel 'stoempen' en peper en zout toevoegen naar smaak.
- Bak het varkenshaasje langzaam op de klassieke manier, in boter, en laat het langs beide zijden kleuren. Zorg ervoor dat het vlees rosé is vanbinnen, bak daarom niet te lang zodat het vlees niet kurkdroog smaakt.
- Meng 2 eetlepels mascarpone en graanmosterd.
- Doe de wortelstoemp in een schotel en leg daarop het vlees, in medaillons gesneden.
- Leg een toefje mix van mascarpone en graanmosterd bovenop het vlees.
- Werk af met de miniwortels in piekjes en verspreid enkele blaadjes citroenverbena over het gerecht.
Dit is een fragment uit
Heb je deze artikels al gelezen?
-
Afbeelding01 december
-
Afbeelding01 november
Echte Luikse salade, een lekkernij!
Deze week maakt chef Alex Hanbuckers een klassieke Luikse Salade.