Twee keer gehakt
Ilse toont je twee manieren om gehakt klaar te maken. Smakelijk en veel kookplezier!
Zuiderse gehaktballetjes
Voor 4 personen - 50 minuten
Ingrediënten
- 600 g gehakt
- 80 g zongedroogde tomaten
- 30 g geroosterde pijnboompitjes
- 50 g geraspte
- Parmezaan
- handvol basilicum
- 1 ei
- 50 g paneermeel
- peper en zout
- 100 g rucola
- 50 g Parmezaanschilfers
- 2 sjalotten
- 600 g passata
- 3 teentjes knoflook
- 1 kl gedroogde oregano
- ½ kl harissa
- 2 el tomatenpuree
- 200 ml droge witte wijn
- peper en zout
- boter en olijfolie, om te bakken
Bereiding
- Snipper de knoflook en sjalotten fijn. Fruit aan in 2 el olijfolie. Strooi er al wat zout over om te voorkomen dat de sjalot te snel kleurt. Laat 5 minuten, op een zacht vuurtje, onder deksel garen.
- Voeg de tomatenpassata, oregano en harissa toe. Laat even doorpruttelen en blus dan met de witte wijn. Breng nog op smaak met peper en zout. Laat ½ uur op een heel zacht vuurtje pruttelen. Roer regelmatig om.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Meng met het gehakt, de geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaan, paneermeel en ei tot een gebonden massa. Rol er balletjes van.
- Bak de gehakt balletjes in de helft olijfolie en de helft boter tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Leg ze bij de tomatensaus en laat nog 10 minuten verder garen.
- Serveer de balletjes met de saus en de Parmezaanschilfers, werk af met de krokante rucola.
Gevulde paprika met rijst en gehakt
Ingrediënten
- 4 rode paprika's
- 400 gr gemengd gehakt
- 200 gr rijst, op voorhand gekookt 1
- sjalot 1 kl komijnzaadjes
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- 2 el gehakte munt
- 2 el gehakte peterselie
- 2 el gehakte basilicum
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ovenschaal in met olie. Pel de sjalot en de knoflook en snipper fijn.
- Meng het ei met de sjalot, de knoflook en het ei door het gehakt.
- Roer de gekookte rijst, komijn en de gehakte kruiden erdoor en kruid met peper en zout.
- Maak de paprika's schoon en halveer ze. Vul beide helften met het rijst-gehaktmengsel.
- Zet de paprika's in de ovenschaal en giet er enkele eetlepels water bij.
- Zet 35 minuten in de oven tot de vulling goudbruin is.
- Serveer meteen.
Dit is een fragment uit
Heb je deze artikels al gelezen?
-
Afbeelding24 augustus
-
Afbeelding20 augustus
Drie keer lekkere mocktails
Steeds meer mensen laten alcoholische dranken aan de kant staan en grijpen naar een non-alcoholische variant van hun favoriete drank.