Voor iedereen die last heeft van winterhanden
Oh, zo heerlijk die winterdagen. Kerstlichtjes, gezelligheid, cadeautjes en…WINTERHANDEN!
Een groot nadeel aan deze koude dagen zijn voor velen onder ons die pijnlijke, koude winterhanden. Geen idee waarover het gaat? Prijs je gelukkig! In dit artikel gaan we wat dieper in op dit pijnlijke fenomeen.
Wat zijn winterhanden
Winterhanden herken je aan de kleine, jeukende zwellingen op de huid die optreden als reactie op koude temperaturen. Ze komen meestal voor op de tenen, vingers, hielen, oren en neus. Het kan heel ongemakkelijk zijn, maar gelukkig veroorzaken deze zwellingen niet zo vaak blijvende schade. Ze genezen normaal gesproken binnen een paar weken als verdere blootstelling aan kou wordt vermeden.
Tekenen en symptomen van winterhanden
Winterhanden ontwikkelen zich meestal enkele uren na blootstelling aan de kou. Ze veroorzaken meestal een branderig en jeukend gevoel in de getroffen gebieden, dat intenser kan worden als je een warme kamer binnengaat. De aangetaste huid kan ook opzwellen en rood of donkerblauw worden. In ernstige gevallen kan het huidoppervlak openbreken en kunnen er zelfs zweren of blaren ontstaan. Krab niet aan je huid want zo ontstaan er infecties en barsten.
Wanneer medisch advies inwinnen voor winterhanden
De meeste mensen hoeven geen medisch advies in te winnen als ze winterhanden hebben, omdat ze meestal binnen een paar weken genezen en geen blijvende problemen veroorzaken. Maar, als je huid geïnfecteerd raakt dan is het belangrijk om bij je huisarts lang te gaan.
Tekenen van infectie zijn:
- Zwelling en pusvorming in het getroffen gebied
- Algemeen onwel voelen
- Een hoge temperatuur (koorts)
- Opgezwollen klieren
Wat veroorzaakt winterhanden?
Winterhanden zijn het resultaat van een abnormale reactie op koude temperaturen. Ze komen veel voor in landen waar vochtig en koud weer gebruikelijk is in de winter. Sommige mensen hebben elk jaar last van winterhanden en kunnen er zelfs maanden last van hebben.
Als de huid koud is, worden de bloedvaten in de buurt van het huidoppervlak smaller. Als de huid vervolgens wordt blootgesteld aan hitte, worden de bloedvaten wijder. Als dit te snel gebeurt, kunnen bloedvaten nabij het huidoppervlak de verhoogde bloedstroom niet altijd aan. Hierdoor lekt het bloed in het omliggende weefsel, wat de zwelling en jeuk kan veroorzaken die gepaard gaan met winterhanden.
Wie loopt er meer risico op winterhanden?
- Sommige mensen lopen meer risico op winterhanden dan anderen:
- Personen met een slechte bloedcirculatie
- Personen met een familiegeschiedenis van winterhanden
- Personen met een regelmatige blootstelling aan koude, vochtige of tochtige omstandigheden
- Personen met een slecht dieet of een laag lichaamsgewicht
- Personen met Lupus, een langdurige aandoening die zwelling in de lichaamsweefsels veroorzaakt
Personen met het fenomeen van Raynaud: een veel voorkomende aandoening die de bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam beïnvloedt, meestal de vingers en tenen
Mensen die roken lopen meer risico op winterhanden omdat nicotine de bloedvaten vernauwt
Winterhanden kunnen ook voorkomen op delen van de voeten die worden blootgesteld aan druk, zoals een teen die wordt samengedrukt door strakke schoenen.
Winterhanden behandelen
Winterhanden worden vaak vanzelf beter na een week of twee zonder behandeling. Het kan helpen om een kalmerende lotion te gebruiken om de jeuk te verlichten. Als je winterhanden ernstig zijn en steeds terugkeren, neem dan contact op met je huisarts.
Winterhanden voorkomen
Als je vatbaar bent voor winterhanden, kan je het risico om ze te ontwikkelen verminderen door:
- Je blootstelling aan koude temperaturen te beperken
- Goed voor je handen te zorgen
- Stappen te ondernemen om je bloedsomloop te verbeteren
- Je koude huid geleidelijk aan op te warmen. Het te snel opwarmen van de huid, bijvoorbeeld door je handen in warm water te plaatsen of bij een verwarming, is een van de belangrijkste oorzaken van winterhanden.
Dit kan je ook doen
- Stop met roken! Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, waardoor winterhanden erger worden
- Blijf actief, dit helpt je bloedsomloop te verbeteren
- Draag warme kleding en isoleer je handen, voeten en benen. Draag een lange onderbroek, lange laarzen, panty's, beenwarmers of lange sokken, en draagt een schoon paar sokken als je koude voeten krijgt in bed
- Vermijd strakke schoenen en laarzen, deze kunnen de bloedsomloop naar je tenen en voeten beperken en veroorzaken wintertenen
- Bevochtig je handen regelmatig om te voorkomen dat ze uitdrogen en barsten
- Eet gedurende de dag ten minste één warme maaltijd. Dit helpt je hele lichaam op te warmen, vooral bij koud weer
- Warm je (hand)schoenen op aan de radiator voordat je ze aantrekt. Zorg ervoor dat vochtige (hand)schoenen droog zijn voordat je ze aantrekt. Zorg er ook voor dat ze niet te heet zijn voordat je ze aantrekt.
- Verwarm je handen voordat je naar buiten gaat. Week ze bijvoorbeeld enkele minuten in warm water en droog ze grondig af.
- Houd je huis goed verwarmd. Probeer een kamer in huis warm te houden en tocht te vermijden
- Als je diabetes hebt, controleer dan regelmatig je voeten. Mensen met diabetes kunnen hun voeten mogelijk niet voelen en kunnen geïnfecteerde wintertenen hebben zonder het te beseffen