Is mijn kat in orde
Het is en blijft een onderwerp dat veel discussie uitlokt. Hoe vaak zie je op sociale media kittens verschijnen die ‘gratis’ weg mogen. Kan dit wel en zijn die diertjes wettelijk wel in orde? Lees verder en kom alles te weten over de wetgeving rond sterilisatie, castratie en identificatie van katten.
Wat zegt de wet?
Het is verplicht om een kat te castreren of steriliseren ten laatste als die 5 maanden oud is. Ook als je een kat gevonden hebt moet dit gebeuren. De meeste steden en gemeenten hebben een zwerfkattenproject waar je contact mee kan opnemen. Dierenartsen die deelnemen aan dit project zorgen voor de castratie/sterilisatie van het gevonden dier en je hoeft dit zelf niet te bekostigen. Geen reden dus om een zwervertje niet daar de dierenarts te brengen.
Ook als je een kat verkoopt of gratis weggeeft moet je zorgen dat het diertje gecastreerd, gesteriliseerd én geregistreerd is. Als je bij de dierenarts langsgaat krijgt het katje een CatID en een chip na de ingreep. Zo komen alle katten, ook zwerfkatten, in een databank.
Heb je een katje meegebracht uit het buitenland? Ook dan gelden dezelfde regels. Is het diertje ouder dan 5 maanden? Dan moet je alles in orde brengen, binnen de 30 dagen na aankomst. Registreren moet zelfs al binnen de 8 dagen na aankomst.
Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen op de wetgeving
- Voor katten die geboren zijn voor 31 augustus 2014 geldt deze verplichting niet, behalve als je het dier (gratis) weggeeft of verkoopt.
- Voor fokkatten, gehouden door erkende kwekers, geldt deze verplichting niet.
- Voor katten bestemd voor export geldt deze verplichting niet.
- Subsidie
- Sommige steden en gemeenten geven een subsidie voor de sterilisatie / castratie van je kat. Vraag dit na bij je gemeente of stad.
Identificatie en registratie katten
Naast castratie/sterilisatie en registratie moet elke kat ook geïdentificeerd (gechipt) worden. Zeker wanneer de kat verkocht of weggeven wordt. De persoon die de kat weggeeft of verhandelt, is hiervoor verantwoordelijk.
Sinds 1/11/2017 moet elke kat gechipt en geregistreerd zijn in de centrale databank CatID. Dit moet gebeuren voor de leeftijd van 12 weken. Het is niet verplicht om een paspoort te hebben voor je kat, maar als je naar het buitenland gaat moet je dit wel in orde brengen.
Katten gratis aanbieden of verkopen die niet gechipt of geregistreerd zijn is tegen de wet. Maar ook als nieuwe eigenaar ben je hiervoor verantwoordelijk! Je mag namelijk geen kat aanschaffen die niet gechipt en geregistreerd is. Hetzelfde geldt ook voor castratie/sterilisatie zoals hierboven al uitgelegd is.
Enkel een dierenarts mag een kat chippen. Hij/zij plaatst de chip onderhuids aan de linkerkant van de hals. In uitzonderlijke situaties wordt de chip rechts geplaatst. Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers en kan enkel met een chiplezer worden gelezen. Een dierenarts registreert het chipnummer in de centrale databank CatID samen met de kenmerken van het dier: ras, geboortedatum, geslacht en met de gegevens van de verantwoordelijke: naam, rijksregisternummer, adres, telefoonnummer en eventueel mailadres.
Omwille van de GDPR-regelgeving staan sinds 1 mei 2021 de gegevens niet meer zichtbaar op de website tenzij u hiervoor de toelating geeft. Om toelating te geven moet je het dossier van je kat te openen. Je doet dat door het chipnummer van je kat in te geven in CatID en in te loggen met je elektronische identiteitskaart. Het is belangrijk om toestemming te geven want anders werkt de chip niet als je dier verloren loopt.
Uitzonderingen
Ook bij registratie en identificatie zijn er uitzonderingen. Voor oudere katten geldt de registratieplicht niet. Maar uiteraard is het wel zo slim om al je dieren te voorzien van een chip én registratie. Als het diertje de weg kwijtraakt dan is de zoektocht naar de eigenaar veel makkelijker als het diertje in de CatID databank staat.
De registratiegegevens aanpassen
Zorg bij verkoop of gift er ook voor dat de nieuwe eigenaar weet dat hij/zij de chip moet laten aanpassen bij de dierenarts. Anders blijven de gegevens op naam van de vorige eigenaar staan. Ook bij verhuis moet je de chip laten aanpassen. Als je kat overleden, vermist of gestolen is, kun je dit ook registeren in CatID.
Conclusie
Zorg dat je geliefde dieren voorzien zijn van een chip en registratie? Laat ze steriliseren of castreren en help zo mee om het aantal zwerfdieren te verminderen. Geen enkel diertje verdient het om op straat te leven zonder liefde, beschutting en eten.