Waarom giraffen urine van partners drinken
Giraffen die de urine drinken van hun potentiële partner is fascinerend gedrag dat al zeer lang de aandacht trekt van biologen en dierenliefhebbers.
Er gaan verschillende theorieën de ronde die dit specifieke gedrag van giraffen kunnen verklaren. De reden waarom een giraf urine drinkt van een soortgenoot kan variëren van voedingsstoffen binnenkrijgen tot de vruchtbaarheid van een vrouwtje controleren.
Giraffen en hun paringsgedrag
Giraffen hebben, net zoals de meeste diersoorten, een specifiek paringsgedrag en daar wil ik je eerst wat meer achtergrondinformatie over geven. Giraffen zijn sociale dieren die in kuddes leven en zichzelf voeden met de bladeren die ze vinden aan bomen en struiken.
Giraffen hebben geen specifieke paringsperiode en daarin verschillen ze van de meeste andere diersoorten. Ze paren doorheen het jaar tijdens de vruchtbare perioden van de vrouwtjes. Het is belangrijk om te weten dat paren bij giraffen niet zo simpel is en vooral met veel geweld gepaard gaat. Het is een zeer intensieve activiteit voor de mannelijke giraffen want zij moeten elkaar bevechten om zo te bepalen wie de vrouwtjes mag benaderen en bevruchten.
Bij giraffen vraagt het zeker enkele uren om het sperma van het mannetje in het vrouwtje te brengen. Daarom zijn er door mannelijke giraffen bepaalde strategieën ontwikkeld die de kans op succes met enige zekerheid vergroten. En nu komen we terug bij het de vraag: waarom drinken mannelijke giraffen de urine van vrouwelijke potentiële partners?
Urine van vrouwelijke giraf
Mannelijke giraffen drinken de urine van hun potentiële vrouwelijke partners om twee redenen. Enerzijds is de urine van een giraf een bron van belangrijke voedingsstoffen die de gezondheid en het welzijn van de dieren een boost geven. We spreken dan bijvoorbeeld over zouten, mineralen en sporenelementen.
Giraffen eten voornamelijk bladeren die ze vinden aan bomen en struiken en dat zorgt er soms voor dat ze een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Die tekorten lopen ook nog eens op tijdens perioden van droogte want dan is de plantenvoorraad schaarser. Urine drinken is dus een ‘makkelijke’ manier om die tekorten weg te werken. Klinkt allemaal heel geloofwaardig, maar er is toch nog wat meer onderzoek nodig om deze theorie wetenschappelijk te ondersteunen.
Mannelijke giraffen drinken de urine van hun vrouwelijke soortgenoten blijkbaar ook om te weten te komen of het vrouwtje vruchtbaar is. Een vruchtbare giraf scheidt feromonen af die een mannelijke soortgenoot als aantrekkelijk beschouwd. Je kan dus al wel raden dat die specifieke hormonen in de urine van het vrouwtje terug te vinden zijn. De concentratie van die feromonen in de urine van vrouwelijke giraffen is voor mannelijke giraffen dus een bepalende factor om te beslissen of het tijd is om te paren, of juist niet. Een juiste beoordeling van het mannetje kan de kansen op een succesvolle paring vergroten. Deze theorie lijkt heel logisch, maar wetenschappers willen toch nog iets meer onderzoek doen alvorens dit als ‘waarheid’ te beschouwen. Wat we wel met zekerheid weten, is dat deze paringstechniek uniek is voor giraffen en zeker niet van toepassing voor alle andere diersoorten.
Om dit artikel af te sluiten, hebben we nog een aantal interessante weetjes opgezocht over giraffen die we graag met je willen delen:
- Giraffen zijn bij uitstek de hoogste landdieren ter wereld. Mannetjes halen een gemiddelde hoogte van 4,5 à 6 meter en vrouwtjes komen al snel aan 4 à 5 meter.
- Giraffen krijgen de prijs voor dieren met de langste nek. Hun nek bestaat, net zoals bij de meeste zoogdieren, uit zeven nekwervels maar elke wervel is wel ongeveer 10 centimeter lang.
- Giraffen kunnen een snelheid bereiken van 56 km per uur en ze hebben daar bovenop ook nog eens een uitstekend uithoudingsvermogen.
- Kenmerkend voor giraffen, is de donkerpaarse tong van ongeveer 45 tot 50 centimeter lang. Heel handig om bladeren te bereiken die aan bomen hangen.
- Zoals eerder al vermeld eten giraffen graag bladeren en vruchten. De acaciabomen zijn hun favoriete voedselbron.
- Een kudde giraffen bestaat meestal uit 10 à 20 individuen maar er zijn ook kuddes die met 50 samenleven.
- Welk geluid maakt een giraf? Je kan het omschrijven als fluitende, zoemende en zingende geluiden die voor het menselijk oor niet altijd hoorbaar zijn.
- In het wild leven giraffen gemiddeld zo’n 20 tot 25 jaar. In gevangenschap liggen deze getallen hoger.
- Een giraf heeft een gezichtsveld van wel 280 graden. Ze hebben echt heel goede ogen, zien kleuren én hebben een uitstekend gezichtsvermogen.
- Ook al lijken giraffen imposante dieren, ze zijn heel kwetsbaar voor uitsterven. Illegale jachtpartijen, stroperij en verlies van hun natuurlijke habitat zijn allemaal bedreigingen die een einde kunnen maken aan de diersoort.
Organisaties over de hele wereld werken momenteel erg hard om het leefgebied van de giraf te behouden en zo de toekomst te verzekeren voor de komende generaties.