Waarom dragen paarden hoefijzers?
Hoefijzers zijn zo belangrijk voor paarden!
Paarden staan al eeuwenlang centraal als het gaat om menselijk vervoer en landbouw. Deze imposante symbolen van kracht en snelheid vereisen een goede hoefverzorging en elke vier tot zes weken nieuwe hoefijzers om aan het werk te blijven. Maar waarom? Getrainde paarden dragen hoefijzers omdat hun hoeven delicaat zijn en bescherming nodig hebben. Hoefijzers voorkomen dat de onderkant van een paardenhoef te veel afslijt en daardoor gevoelig wordt. De buitenkant van de hoef, bekend als de wand, is gemaakt van een hoornachtig materiaal dat voortdurend groeit en moet worden getrimd, net als de vingernagels van een mens.
Ontstaan van hoefijzers
Door ruw terrein, zoals zand en stenen, kan de buitenkant van een hoef afslijten, waardoor de gevoelige binnenhoef bloot komt te liggen. Het paard ervaart dan pijn en kan niet meer lopen. Historisch gezien konden paarden door dergelijke gebreken niet ingezet worden op het slagveld of tijdens de oogst, dus werden hoefijzers gemaakt om de hoefwand te versterken. Men schat dat paarden al hoefijzers dragen sinds dat ze gebruikt worden door de mens, zo’n 6000 jaar geleden ondertussen.
Hoe maken ze hoefijzers?
Oorspronkelijk werden hoefijzers gemaakt van leer of plantaardig materiaal. Metalen hoefijzers die aan de paardenvoeten werden gespijkerd werden voor het eerst gebruikt rond 500 na Christus en werden in de daaropvolgende 500 jaar gemeengoed. Hoewel aluminium en stalen hoefijzers nog steeds het meest gebruikt worden, kunnen ook verschillende andere materialen zoals, rubber, hars en plastic, aan de hoef genageld of gelijmd worden als hoefijzer.
Hebben paarden er last van?
Sommige mensen vragen zich af of het vastspijkeren van hoefijzers op de hoef van een paard pijnlijk is. Volgens de University of Missouri Extension zitten er geen bloedvaten of zenuwen in de wand van de hoef, dus als het ijzer goed is vastgespijkerd dan is het niet pijnlijk voor het dier. Maar een hoefijzer verkeerd vastzetten kan wel degelijk pijn doen! Als de ijzers of nagels verkeerd geplaatst zijn, de hoefijzers de verkeerde vorm of maat hebben of als de hoefsmid op de verkeerde plaatsen druk uitoefent, kunnen ze het paard pijn doen. En als de hoeven vooraf slecht getrimd zijn dan kan dat leiden tot pijn of kreupelheid, met of zonder hoefijzers.
Niet alle paarden dragen hoefijzers
Veel paarden hebben hoefijzers nodig, maar niet allemaal. Het hangt af van het soort rijden, het terrein en hoe vaak het paard wordt bereden. Paarden die op rotsachtig terrein of beton worden bereden, hebben bijvoorbeeld vaker hoefijzers nodig. Maar ook paarden die niet bereden worden, kunnen baat hebben bij hoefijzers om hen te beschermen tegen het terrein. Soms zijn er zelfs speciale hoefijzers nodig om een voetaandoening onder controle te houden. Maar veel paarden die slechts af en toe bereden worden en op gras of niet hard terrein staan, doen het prima zonder hoefijzers. Let op, ze moeten wel regelmatig langs bij een hoefsmid.