Boeuf Bourguignon

1.2kg rundsschouder
1 ui
3 x knoflook
3 x laurier
6 x kruidnagel
1steranijs
200g gerookt spek
1 fles Bourgogne
250 cl rundsfond

1 rundsbouillonblokje
1EL Luikse stroop
3EL bloem 
800g aardappelen
2 x groene selder
150g zandwortels
250g champignons
150g mini-uitjes
300 g boter
peper & zout 


Snijd het rundvlees in stukken en doe het in een grote kom of kookpan.
Pel de ui en snijd hem in grote stukken. Kneus en pel de knoflook. Voeg er look, kruidnagel en steranijs aan toe.
Giet de rode wijn over het vlees en dek af met huishoudfolie. Of met deksel indien kookpan. 
Laat minimum 1,5 uur marineren in de koelkast.

Kleur de stukken  runds aan in een pan met boter, voeg er de spekblokjes aan toe. Bestrooi met bloem (saingeren) en laat even mee bakken.
Gooi er de marinade over heen en voeg er een rundsbouillonblokje aan toe. Laten garen op een zacht uur, zo’n 2,5 uur. 

Maak de groentjes selder, wortels, mini-uitjes, paddenstoelen schoon en snij de selder in kleine stukken.
Boter en laagje water in een pan. Voeg er de groentjes aan toe m.u.v. de paddenstoelen. Laten garen tot het water verdampt, de champignons er bij.
Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Spoel het zetmeel van de blokjes door voldoende te wassen.  Leg de blokjes op een handdoek en demp ze goed droog.
Frituur een 1ste keer op 150° - Frituur een 2de keer net voor het serveren op 190° voor het krokante korstje.

De stoofpot afspaken met 1ET Luikse stroop en daarnaast ook, als de groentjes afsmaken met peper en zout (op het laatste dus!)

01 feb

Boeuf Bourguignon, daar horen verse frietjes bij!