Het is weer de tijd van het jaar dat we allemaal beginnen te snotteren en te hoesten.

Hieronder vind je allerlei tips om een verkoudheid te voorkomen.

 

Water, water en nog eens water

Veel water drinken is de boodschap om je lichaam te hydrateren. Zo zullen je lymfeklieren beter werken, en juist die klieren zijn heel belangrijk omdat ze je beschermen tegen bacteriën en virussen. Vermijd koffie of alcoholische dranken zoals wijn, want deze dranken ontrekken je lichaam van vocht. Drink alvast maar genoeg water!

 

Gorgelen

Het klinkt misschien wat raar, maar gorgelen helpt wel degelijk tegen keelpijn. Probeer 3 à 4 keer per dag te gorgelen met zout water, maar hoe doe je dat? Je neemt een glas en vult deze met warm water en daar voeg je een halve theelepel zout aan toe. Het gorgelen zal je pijnlijke keel bevochtigen en brengt een tijdelijke verlichting aan. Daarnaast zorgt het gorgelen ervoor dat de kriebel in je keel gaat verminderen, waardoor je minder hoest.

 

Stomende douche

Stomende douche zorgt ervoor dat je neusholtes open komen te staan, waardoor al het snot zich ophoopt en dat voorkomt een holteontsteking. Als een stomende douche niet helpt, kan je best een kom met warm water vullen. Vervolgens leg je een handdoek boven je hoofd en je ademend gedurende 5 minuten de warme dampen in. Je zult merken dat je neusholtes open staan, waardoor je beter kan ademen.

 

Honey, honey

Honing is een van de meest gekende remedies om een verkoudheid te verslaan. Honing heeft een sterke antioxiderende en antibacteriële werking. Om de hoest te verminderen kan je best twee eetlepels pure honing eten. De smaak en het idee is misschien niet zo smakelijk, toch helpt deze remedie heel goed. Als alternatief kan je een kopje thee met citroensap en een theelepel honing drinken.

 

Snuit je neus op de juiste manier

Een verkoudheid betekent snuiten. Het is belangrijk om je neus op een juiste manier te snuiten en niet het slijm terug in je hoofd te snuiven. Te hard snuiten is dan weer ook niet goed voor je oren, want door een te harde druk kan er na een tijd oorpijn ontstaan. Maar wat is nu de beste manier om je snuiten? Druk met je vinger op het ene neusgat terwijl je zachtjes blaast om het andere neusgat te reinigen.

 

Don't touch me!

Handen zijn een bron van bacteriën. Het is dan ook verstandig om je mond, neus of ogen niet met je handen aan te raken. Een verkoudheidsvirus verspreidt zich vooral via je handen naar je neus, ogen of mond. Was je handen voldoende of gebruik een ontsmettingsmiddel, en gebruik nooit dezelfde zakdoek om je neus te snuiten.

 

Vitamine C

Uit onderzoek blijkt dat vitamine C de symptomen van je verkoudheid kunnen verminderen. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende beschikt over vitamine C om zo een verkoudheid te voorkomen. Vitamine C zit voornamelijk in citroen, sinaasappel, kiwi's, bessen, aardbeien en aardappelen.

 

Drink gemberthee

Gember staat bekend als een ontstekingsremmer, en kan je verkoudheid verminderen. Gember is niet alleen goed voor een verkoudheid, maar het verbetert ook de functionaliteit van de hersenen en je bloedsuikerspiegel blijft in balans. Tip: start de dag met een glas heet water met het sap van een halve citroen en wat geraspte gember.