De herfst is in het land, dus moeten we onze tuin stilaan voorbereiden op de winter.

 

1,2,3 ... snoeien!

De herfst is het seizoen om de tuinplanten te snoeien, kijk wel goed uit welke je in deze periode wel of niet mag snoeien. Bij lavendel en buxus is dit geen probleem. Buxus snoei je best een laatste keer in oktober. Bij paarse lavendel check je best even of hij nog in bloei staat of niet. Als je lavendel uitgebloeid is, kan je beginnen snoeien.

Blaadjes opruimen

De herfst is ook het seizoen dat alle blaadjes van de bomen vallen, waardoor de grond, en dus ook je gazon, vol met blaadjes ligt. Het is belangrijk om de blaadjes allemaal bijeen te harken, zodat je gras voldoende licht en lucht krijgt om zo bruine plekken te vermijden.

Grasmaaien

In oktober kan je best voor de laatste keer het gras maaien, want gras blijft groeien bij een temperatuur tot 6°C. Let er wel op dat je het gras niet te kort maait om kale plekken te vermijden. In de maand december kan je best wat kalk strooien over het gras om zo te vermijden dat er mos zou ontstaan.

Bedek de grond met compost

Om je grond voldoende voedingsstoffen te geven, is het belangrijk om deze te bedekken met gecomposteerde mest. En dat hoef je niet te gaan kopen in de tuinzaak. Dit kan ook best mest zijn van voedsel uit de keuken (aardappelschillen, fruitresten, groenten afval, citrusvruchten).

Het planten van bloembollen

Bloemen zoals krokussen, tulpen, narcissen worden vooral in de herfst geplant. Denk eraan dat de diepte van de plant 3 keer de hoogte van de bol moet zijn. De bol zelf heeft geen water nodig, de grond daarentegen die mag je voldoende met water besproeien.

Bescherm je tuinmeubelen

Heb je ook zo'n mooie lounge set in je tuin staan? Of een mooie lange tuintafel met acht stoelen daarrond. Vergeet dan zeker niet om deze eerst nog proper te maken voordat je ze weer voor een lange tijd opbergt. Hoe beter het onderhoud van je spullen, hoe langer de levensduur is van je meubelen. Veel tuincentra verkopen tegenwoordig speciale hoezen die je meubelen beschermen tegen regen, wind en stof.

Test je bodem

De herfst is het perfecte moment om je bodem te testen. Je kan bij de meeste doe-het-zelf zaken een bodemtester kopen voor een prijs van 8 tot 27 euro, maar hoe gebruik je zo'n bodemtester? Je plaatst de bodemtester in de grond en de tester geeft aan welke voedingsstoffen de grond heeft en belangrijk ook, welke er te kort zijn. Na de test kan je je grond de nodige stoffen geven, zodat volgende lente alles weer mooi begint te bloeien.

Een laatste keer zaaien

Heb je nog enkele lege plekken in je gazon, en wil je deze nog graag opvullen? Dan heb je geluk, want tot eind oktober kan je nog gras zaaien. Let er wel op dat de bodemtemperatuur boven de 10°C moet zijn, zo kan het graszaad perfect ontkiemen. Zorg er wel voor dat je na het zaaien de grond voldoende water geeft en dat het een windstille dag is.

Bescherm je planten tegen de koude 

Sommige planten die je buiten hebt staan, kunnen wellicht niet tegen de koude. Het beste wat je kan doen is om op te zoeken welke planten wel of niet tegen de koude kunnen. Om je planten te beschermen tegen koude temperaturen en vorst is het interessant om je planten te isoleren en in te pakken met jute, oude dekens, stro, krantenpapier of varens. Voor alle zekerheid kan je een temperatuurmeter in de buurt van je planten plaatsen. 

Bye bye onkruid 

Vooraleer de koude ons land binnenkomt, kan je best nog eens goed controleren of er tussen de planten geen onkruid is. Meestal is het zo dat planten meerdere zaden maken, daarom kan je beter het onkruid verwijderen voordat de zaden zich gaan verspreiden. Zorg er zeker voor dat je de wortel mee verwijdert zodat het onkruid de kans niet meer krijgt om terug te komen.