Hoe kan je het komende jaar je geldzaken verbeteren? Ontdek hier hoe je veel geld kan besparen.

 

1. Vervang spaarlampen door ledlampen 

Wat is nu het verschil tussen een spaarlamp en een ledlamp? Bij een spaarlamp moet je eerst enkele minuten wachten tot die volledig licht geeft. Daarnaast geeft een spaarlamp meer warmte tegenover een ledlamp waardoor ze meer energie verbruikt. Het is interessanter om die lampen te vervangen door ledlampen, ze verbruiken minder elektriciteit en de lamp wordt niet warm. De levensduur van een ledlamp is 3 tot 5 keer langer dan een spaarlamp.

 

2. Stop met roken

Ben je een roker, dan is het best om dit eens te lezen. Vandaag de dag is roken een hoge kost, gemiddeld geeft een Belg 1500 euro per jaar uit aan sigaretten, tabak en andere rokerswaren. Als je stopt met roken merk je dat je heel wat geld kan uitsparen. Je lichaam gaat gezonder en fitter aanvoelen nadat je gestopt bent met roken.

 

3. Koop in grote hoeveelheden

Als je naar de winkel gaat let dan goed op dat je producten in grootverpakkingen koopt. Producten zoals wasmiddel, vuilzakken, wc-papier, dierenvoeding en drank zijn het interessantst om in grote hoeveelheden aan te kopen. Het bespaart je niet alleen geld, maar je moet minder over en 't weer rijden naar de winkel.

 

4. Verwissel van seizoen

Ben je van plan om een nieuwe winterjas te kopen, of eerder nieuwe tuinmeubelen? Koop dan best je tuinmeubelen in de winter, het kan je tot 200 euro besparen voor dezelfde meubelen die je in de zomerperiode zou kopen. Hetzelfde met een winterjas die je in de zomer zou kopen. Verwissel daarom je aankopen van seizoen. 

 

5. Laat het water niet nodeloos lopen

Je kent het principe wel: je gaat douchen en je laat het water lopen bij het inzepen of bij het tandenpoetsen. Fout dus! Want als je de kraan openlaat staan, per minuut 5 liter water verloren gaat. Zo bespaar je heel wat liters op je waterfactuur.

 

6. Koken met restjes

Weet je niet wat te koken vanavond? Probeer dan eens om je kasten open te trekken en opzoek te gaan naar ingrediënten waarmee je kan koken. Koken met restjes is een van de meest creatieve vorm van budgetkoken. Zo hoef je niet onnodig naar de winkel.

 

7. Neem een douche

Niets is er zo heerlijk dan op een koude avond een lekker warm bad te nemen, maar als je wil besparen dan neem je beter een douche in plaats van een bad. Met een douche bespaar je meer dan 50% aan water, wat ook wil zeggen dat je waterfactuur met de helft daalt. 

 

8. Vergelijk prijzen

Vergelijk prijzen van elektriciteit, internet, tv en mobiele abonnementen. Door elke maand prijzen te vergelijken kan je heel wat geld besparen. Let vooral goed op welke promo's leveranciers aanbieden, zo kan je altijd genieten van goedkopere tarieven. Afgelopen jaar heeft 20% van de Belgen veranderd van energieleverancier. Gemiddeld bespaar je zo'n 230 euro op je elektriciteitsfactuur.

 

9. Schakel elektronica uit

Een grote manier om geld te besparen is om je elektronische apparaten volledig uit te schakelen. Apparaten zoals televisie, digicorder, enz. verbruiken nog altijd elektriciteit in stand-by modus. Jaarlijks betaal je zo'n 100 euro meer aan elektriciteit voor apparaten in stand-by modus.

 

10. Controleer voldoende je auto

Laat je auto staan voor korte afstanden. Neem liever de fiets als je naar de winkel, bakker of naar de fitness gaat. Zo bespaar je niet alleen aan benzine, maar het is ook nog eens gezond. Daarnaast moet je goed controleren of je wagen de juiste bandenspanning heeft. Zo bespaar je 2 tot 5% aan benzine. Weet je niet goed welke bandenspanning je wagen heeft? Bij de bestuurderskant vind je een sticker waar de bandenspanning genoteerd staat.