Een woning kopen is tegenwoordig niet zo evident als het lijkt. Hieronder vind je in 8 stappen hoe je je droomhuis kan kopen.

1. Kies voor een juiste ligging

De ligging is een belangrijk aspect bij het aankopen van een huis. Kijk eerst goed rond in welke buurt je wil wonen. Is de buurt gemakkelijk bereikbaar voor scholen, winkels en het openbaar vervoer? Onthoud goed dat bijna elke gemeente een aparte prijs heeft voor het aankopen van een huis. Bijvoorbeeld: als je een huis koopt in de provincie Limburg ga je merken dat de prijzen lager liggen tegenover in de provincie Antwerpen.

 

2. Ga regelmatig op huisbezoek

Als je een huis op het oog hebt, probeer dan zo kritisch mogelijk te zijn. Als het huis nog bewoond is laat je dan niet afschrikken door de inrichting. Kijk eerder naar de oppervlakte van de ruimtes. Vraag of je foto's mag maken van het huis, zodat je deze achteraf kunt bekijken als je overweegt om het huis te kopen.

 

3. Bekijk de toestand van het huis

Beslis je om het huis te kopen, let dan vooral goed op de toestand van het huis. Ga na of de plafonds en de muren geen vochtplekken hebben. Daarnaast controleer je best of de woning beschikt over dubbele beglazing. Vraag aan de makelaar of je het energieprestatiecertificaat (EPC), zo weet je hoeveel energie de woning verbruikt.

 

4. Hou rekening met extra kosten

Het bedrag dat je voor een huis betaalt, is niet wat je effectief betaald. Bij het aankopen van een huis betaal je het bedrag van de woning, maar er zijn ook nog extra kosten aan verbonden waarmee je rekening mee moet houden. Extra kosten zoals registratiekosten, notariskosten, installatiekosten, enz. worden pas achteraf er nog eens bijgerekend bij het aankopen van een woning.

 

5. Budget

Het belangrijkste aspect voor het kopen van een huis is het budget. Om je leencapaciteit te bepalen, wordt er gezien naar je persoonlijke inkomsten, inkomsten van een belegging en eventuele kinderbijslag. Ga altijd langs bij een bank om na te gaan hoeveel je exact kan lenen. Zo weet je in welke prijscategorie je kan zoeken.

 

6. Onderhandelen

Als koper ben je niet verplicht om de vraagprijs te geven. Je mag gerust met de verkopers en/of de makelaar onderhandelen. Let er wel goed op dat je bod realistisch moet blijven zodat de verkopers niet afhaken. Meestal is de marge 10 à 15% onder de vraagprijs.

 

7. Denk aan de opschortende voorwaarde

Opschortende wat? Met de opschortende voorwaarde bedoelt men dat er een overeenkomst is tussen de beide partijen., zelfs als er onzekere factoren aanwezig zijn. Bijvoorbeeld: 'Ik ga de woning kopen, als mijn lening bij de bank goedgekeurd is.' Voorwaarde in een overeenkomst die bepaalt dat die overeenkomst pas in werking treedt als de voorwaarde gerealiseerd is.

 

8. Verhuizen maar

Proficiat, je hebt een huis gekocht. Tijd om te verhuizen en er je eigen gezellig stekje van te maken.