Zo voorkom je een burn-out
Door de werkweek kunnen velen van ons het gevoel hebben dat we leeg raken. Uitgeput proberen we in de weekenden wat slaap in te halen en vertellen onszelf dat we na onze volgende jaarlijkse vakantieperiode weer zullen opleven. En hoewel de meesten van ons dat zullen doen, duwen anderen zichzelf tot het punt van burn-out - of, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie het beschrijft, 'een toestand van vitale uitputting’.
Burn-out komt helaas maar al te vaak voor. Volgens een onderzoek van de Depression Alliance heeft maar liefst een op de drie mensen het moeilijk op het werk. Een toenemende nadruk op productiviteit op de werkplek is een waarschijnlijke factor, samen met een groeiende afhankelijkheid van slimme apparaten die de druk creëren om 24/7 aan te blijven. Dus in een moderne wereld, waar we het gevoel hebben dat we continu beschikbaar moeten zijn, is het nuttig om de vroege symptomen van burn-out te herkennen om het goed te behandelen.
Brand je op?
Burn-out heeft een impact op je mentale en fysieke gezondheid, en daar zijn wetenschappelijk bewezen redenen voor. Stress beïnvloedt het lichaam op een zeer fysiek niveau, waardoor de bijnieren adrenaline en cortisol afgeven. Op de lange termijn kunnen hoge cortisolspiegels ernstige gevolgen hebben voor de hersenfunctie en het immuunsysteem. Uiteindelijk kunnen de bijnieren het gewoon niet meer bijhouden en raken we fysiek en mentaal uitgeput.
Als je het moeilijk hebt met concentreren op het werk, kan dit een vroege indicator zijn van een burn-out. Misschien heb je moeite om je te concentreren en helder te denken. Lichamelijk ben je waarschijnlijk uitgeput, moe en vatbaarder voor ziektes, zoals hoesten en verkoudheid. En als je deze symptomen hebt opgemerkt, moet je er iets aan doen, voordat ze escaleren.
Neem een pauze
Time-out is cruciaal, of het nu gaat om een korte pauze of desnoods ziekteverlof. De meeste HR-afdelingen zijn zich bewust van burn-out en het is in hun belang om het serieus te nemen. Probeer ook thuis je schermtijd te beperken.Ook buiten het werk is het belangrijk om goede grenzen te stellen: bijvoorbeeld je telefoon uitzetten op vaste tijden.
En als je het moeilijk hebt, denk er dan ook over na hoe je sociale leven kan bijdragen aan de tekenen van een burn-out. Delegeer zoveel als je kunt en verlaag je sociale verplichtingen. Het herontdekken van plezierige bezigheden is ook belangrijk, deze schakelen het centrale zenuwstelsel van de vecht -of vluchtmodus naar de ontspanningsmodus. Tuinieren, koken, yoga; alles wat je hersenen helpt inactief te worden. Aërobe oefening is vooral effectief voor het verlagen van de niveaus van stresshormonen en het stimuleren van de stemming.
Luister naar je lichaam
Het is niet ongebruikelijk dat een burn-out omslaat in een depressie, dus neem contact op met je huisarts als je humeur niet verbetert of zoek hulp. Perfectionisten zijn bijzonder vatbaar voor burn-out omdat ze zijn geprogrammeerd om alles 120% te geven. Het onderzoeken van de overtuigingen hierachter kan je helpen om enig perspectief te vinden. Onthoud dat de wereld niet stopt als je niet meteen op een e-mail reageert.
Meestal ligt de oplossing in het afstemmen op je eigen intuïtie en leren luisteren naar je lichaam. Als je moe bent, rust dan uit. Acht uur slaap is cruciaal voor het opbouwen van veerkracht tegen stress. Een gezonde, evenwichtige voeding is essentieel voor het ondersteunen van het herstel van je lichaam, dus probeer veel fruit en groenten te eten en matige hoeveelheden eiwitten.
Het nemen van een multivitamine en mineraal kan ook nuttig zijn. Studies tonen aan dat B-vitamines en zink de effecten van stress helpen tegengaan, terwijl magnesium kan helpen het zenuwstelsel te kalmeren en een goede nachtrust te bevorderen. Het kan maanden duren voordat je volledig hersteld bent van een burn-out, dus wees geduldig, en vooral lief voor jezelf.