Winter VS migraine
Heb jij vaak last van migraine?
Een hoofdpijngevoelig persoon zou wel eens van pompoenen op maretak willen overstappen zonder dat migraine opsteekt. Maar waar hoofden zijn, is hoofdpijn en voor sommige mensen komt die in de wintermaanden net iets vaker voor dan gewenst.
Redenen waarom je in de winter vaker hoofdpijn hebt
In principe krijgt iedereen wel eens hoofdpijn, maar gelukkig is dat van voorbijgaande aard. Maar, veelvuldige of bijzonder pijnlijke hoofdpijn kan een teken zijn van iets ernstiger, zoals een aandoening aan het hoofd. Een van de meest voorkomende aandoeningen is migraine, die vaak een kloppende pijn aan één kant van het hoofd veroorzaakt. Daarnaast ervaren mensen met migraine ook symptomen als gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en visuele, zintuiglijke of spraakstoornissen die aura worden genoemd. Net als de symptomen verschillen ook de oorzaken van hoofdpijn en migraine sterk van persoon tot persoon. Hoewel er geen bewijs is dat de seizoenen zelf een verschil maken, zeggen veel mensen dat hun hoofdpijn wordt beïnvloed door het weer. Er zijn een handvol theorieën die deze ervaring kunnen verklaren.
Triggers
Veel mensen met migraine hebben te maken met triggers die een aanval kunnen uitlokken en het is verrassend hoeveel daarvan we met de winter associëren. Alcohol drinken (glühwein, iemand?), te veel of te weinig cafeïne, felle of knipperende lichten, sterke geuren (zoals geurkaarsen) en bepaalde voedingsmiddelen (oude kazen en gerookt vlees zijn grote boosdoeners) zijn allemaal mogelijke triggers.
Zelfs weersveranderingen kunnen migraine veroorzaken. Droge lucht, van de centrale verwarming en de kille, uitgedroogde buitenlucht, extreme kou en winderig of stormachtig weer. Veranderingen in het weer, en het afnemende aantal uren zonlicht dat met de winter gepaard gaat, kunnen ook leiden tot een verstoring van het evenwicht in chemische stoffen in de hersenen, zoals serotonine, en dat kan bij sommige mensen migraineaanvallen veroorzaken.
“Veranderingen in iemands omgeving, veranderingen in de dagelijkse routine en veranderingen in het stressniveau kunnen allemaal potentiële triggers voor migraine zijn.”
Stel dat je minder goed slaapt, dat je werk bijzonder stressvol is nu je aan een nieuw jaar begint en dat het voedsel dat je eet de afgelopen maanden is veranderd. En oh ja, het is nu ineens koud en donker buiten, dus je dagelijkse power walks zijn hooguit wekelijkse wandelingen geworden. Veranderingen in iemands omgeving, veranderingen in de dagelijkse routine en veranderingen in het stressniveau kunnen allemaal potentiële triggers voor migraine zijn. Helaas kunnen we de wintermaanden niet zomaar stoppen, maar dat betekent niet dat je hoeft te lijden.
Hoe voorkom je migraineaanvallen deze winter?
- Hou je triggers in de gaten: De eerste stap is je triggers identificeren en een plan maken. Een symptoomdagboek kan heel handig zijn. Houd de datum en tijd bij waarop je klachten krijgt en noteer hoelang je last hebt. Op die manier kan je achterhalen wat je hoofdpijn uitlokt en hoe je die bepaalde triggers kan vermijden.
- Verzorg jezelf: Prioriteit geven aan je algemene welzijn is belangrijk als je hoofdpijnaanvallen wilt voorkomen. Je wilt doen wat je kunt om je energieniveau stabiel te houden, en dat betekent zorgen voor je lichaam en geest en dat is waar zelfzorg om de hoek komt kijken. Zorg dat je voldoende slaapt, eet goed en regelmatig, blijf gehydrateerd en beweeg genoeg.
- Vraag je arts om een behandelplan: Soms zijn veranderingen in levensstijl niet genoeg om hoofdpijn te voorkomen, dus praat met je arts over de behandelingsmogelijkheden. Migrainemedicijnen kunnen in twee hoofdcategorieën worden onderverdeeld: preventieve medicijnen, die helpen voorkomen dat je in de eerste plaats een migraineaanval krijgt, en afbrekende medicijnen, die helpen een migraineaanval eerder te beëindigen als je er toch één krijgt.
- Hou een vaste routine aan: Houd vooral je routine zo consistent mogelijk tijdens de winter. Als je tijdens de warmere maanden buiten sport, maak dan een plan om te blijven sporten als het weer slechter wordt. Als je regelmatig vrienden ziet, blijf dan afspreken. Onthoud: de sleutel tot succes is het aantal veranderingen die je van dag tot dag en van seizoen tot seizoen ervaart zo beperkt mogelijk te houden.