Weg van het klassieke: Alex maakt kalfstong Grand Mère
Weg van het klassieke. Deze week maakt chef Alex kalfstong Grand Mère klaar.
Chef-kok Alex Hanbucker gaat in 'Op de Stoof' de uitdaging aan en kookt elke aflevering een gerecht van vervlogen tijden op zijn manier. Deze week: Kalfstong Grand Mère.
Ingrediënten
- 800 gr kalfstong
- 250gr krielaardappelen
- 60 gr boter
- 4 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
- 1 kruidnagel, steranijs, teentje look
- 4 grijze sjalotten
- 8 zilveruitjes
- 100 gr Parijse champignons
- 60 gr gerookt spek
- 10 cl rode wijn (stevig)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel Engelse saus
- 1 eetlepel Luikse stroop
- tabasco
- peper & zout
- peterselie
Bereiding
- Leg de kalfstong(en) in water en laat ze 1,5 uur garen. Voeg halverwege de tijd laurier, kruidnagel, steranijs en tijm toe.. Na de gaartijd even prikken in de kalfstong. Lukt het prikken makkelijk, dan is de kalfstong voldoende zacht.
- Haal de kalfstong uit de bouillon en laat die tot lauw afkoelen zodat het pellen van de tong makkelijker gaat. De bouillon niet weggieten!
- Snijd de tong in 2 helften en bak deze in boter. Nadat de tong aan beide kanten is gekleurd, leg je deze in een schaal. (Houd die gerust wat warm in een oven van 50°)
- Kook de krielaardappelen in de helft van de kalfsbouillon en voeg er wat zout aan toe.
- Maak de groenten schoon: grijze sjalotten, zilveruitjes, champignons. Bak eerst het spek, daarna de sjalotjes en zilveruitjes en tenslotte de champignons samen in een pan.
- De rest van de bouillon van de kalfstong dient voor de grand mère saus. Haal de kruiden uit de bouillon en voeg er een stevige scheut wijn aan toe (bv. Merlot).
- Voor de binding van de saus voeg je een lepel Luikse stroop (zoet) en een lepel Engelse saus (zuur) toe. Breng de saus op smaak met zout, peper en een lepel tomatenpuree. Laar het geheel inkoken.
- Leg de kalfstongen in een schotel, voeg er de aardappelen en de groenten aan toe en giet er wat van de saus overheen. Werk af met wat peterselie.
Dit is een fragment uit
Heb je deze artikels al gelezen?
-
Afbeelding01 december
-
Afbeelding01 november
Echte Luikse salade, een lekkernij!
Deze week maakt chef Alex Hanbuckers een klassieke Luikse Salade.