We gebruiken aluminiumfolie verkeerd
Aluminiumfolie gebruiken om etensresten in te bewaren, doe jij dat ook?
Aluminiumfolie is een materiaal om eten in te bakken, niet om restjes in te bewaren. In de koelkast blijven restjes meestal vier dagen goed als ze op de juiste manier zijn afgesloten en bewaard. Voor de meeste mensen is het al voldoende om een bord te bedekken met folie en het in de koelkast te zetten. Een snelle, gemakkelijke manier om voedsel te bewaren. Maar door je eten in aluminiumfolie te wikkelen, loopt je gezondheid meer gevaar dan je in eerste instantie zou denken.
Waarom geen aluminiumfolie voor restjes
Net zoals wij lucht nodig hebben om te ademen, hebben bacteriën lucht nodig om te vermenigvuldigen. Bacteriën zoals stafylokokken en Bacillus cereus kunnen ziekten veroorzaken die door voedsel worden overgedragen. Deze bacteriën produceren toxines die niet vernietigd worden door hoge kooktemperaturen. Als een warme maaltijd langer dan twee uur bij kamertemperatuur wordt bewaard, groeien de bacteriën al heel snel. Je restjes afdekken met aluminiumfolie zorgt eigenlijk voor hetzelfde risico. Je sluit je voeding namelijk niet volledig af van de lucht met als gevolg dat bacteriën sneller groeien. Het is echt belangrijk om je etensrestjes op een juiste manier te verpakken.
Waar is aluminiumfolie wél goed voor
Aluminiumfolie of zilverpapier is een materiaal dat je op vele manieren kan gebruiken. Hieronder krijg je een opsomming van de meest voorkomende gebruikswijzen:
- Aluminiumfolie om te koken: kan je gebruiken om voedsel te bereiden in de oven, op de barbecue of op de grill. Je kan vis, vlees en groenten in de folie wikkelen en dan op de grill of in de oven plaatsen.
- Aluminiumfolie om warm houden: is een perfect hulpmiddel om voedsel warm te houden. Haal je afgewerkte gerecht bijvoorbeeld uit de oven, wikkel het in aluminiumfolie en je eten blijft warm tot je het wil serveren.
- Aluminiumfolie als vorm: is een ideaal materiaal om verschillende vormen mee te maken. Heb je bijvoorbeeld geen bakpapier in huis? Doe aluminiumfolie in je taartvorm voordat je er deeg in doet.
- Aluminiumfolie om schoon te maken: is de perfecte poetspartner. Een stukje zilverpapier is ideaal om pannen en ovens mee te reinigen. Vorm een bal met de folie en gebruik deze om hardnekkige vlekken en vetresten weg te schrobben.
- Aluminiumfolie om te isoleren: Aluminiumfolie kan worden gebruikt om warmte of kou te isoleren. Bijvoorbeeld, je kunt de folie om een koude fles wikkelen om het drankje langer koud te houden.
Waarom heeft aluminiumfolie twee kanten
Aluminiumfolie heeft twee kanten en je hebt je waarschijnlijk al wel eens afgevraagd waarom dat zo is. Dat heeft alles te maken met het productieproces van aluminiumfolie. Om de gewenste dikte te krijgen, walsen ze de folie tussen twee rollers. De folie wordt langs één kant glad en glanzend gemaakt door rollers met een spiegelende afwerking. De andere kant van de folie wordt tussen rollers met een ruwe afwerking gewalst, waardoor de folie ruwer en matter wordt. De ruwere kant is minder glad en daarom handiger om voedsel op te plaatsen. Tussen beide kanten is er, behalve het uiterlijk, eigenlijk geen verschil. Ze hebben dezelfde thermische geleidbaarheid en zijn allebei bruikbaar om met te koken en bakken.
Kan aluminiumfolie in de diepvries
Aluminiumfolie kan je veilig gebruiken als je voedsel wil invriezen. Het is een van de populairste materialen om voedsel mee in te vriezen. Het is wel belangrijk dat je het voedsel goed inpakt met aluminiumfolie zodat er geen lucht aan kan komen. Zorg ervoor dat de folie strak om het voedsel zit en dat er geen openingen of scheuren zijn.
Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen. Het voedsel blijft vers en smakelijk en er kan geen vriesbrand ontstaan.
TIP: Laat ingevroren voedsel niet onmiddellijk op kamertemperatuur komen. Dit kan namelijk leiden tot condensatie en de folie kan vastplakken aan het voedsel. Het is beter om je eten langzaam te laten ontdooien in de koelkast.
Is aluminiumfolie slecht voor de gezondheid
Aluminiumfolie heeft over het algemeen geen belangrijke (negatieve) effecten op het menselijk lichaam. Bij normaal gebruik van het materiaal is er geen risico voor onze gezondheid. In hoge doses zijn er mogelijk wel risico’s verbonden aan het gebruik van aluminiumfolie. We spreken hier over blootstelling aan grote hoeveelheden aluminium in een industriële omgeving.
Het is wel aangetoond dat sterk zure of zoute voedingsmiddelen, zoals tomaten of citrusvruchten, een verhoogde aluminiumconcentratie in het voedsel teweegbrengen. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je geen aluminiumfolie in de magnetron gebruikt. Dit kan brand veroorzaken!
De gouden regels voor voedselbewaring
- Bewaar overgebleven voedingsmiddelen altijd in ondiepe, luchtdichte bakjes om het afkoelingsproces te versnellen en bacteriën van je eten af te houden.
- Zorg ervoor dat je voedsel binnen de twee uur in de koelkast zet. Geef bacteriën vooral niet de tijd hebben om een ravage aan te richten.
- Vooral zuivel- en vleesproducten zijn gevoelig voor bacteriegroei, wat nog eens benadrukt hoe belangrijk het is om luchtdichte verpakkingen te gebruiken voor alle restjes.
Als je echt een overvloed aan eten over hebt, is het een goed idee om een deel ervan in de koelkast te zetten, en een ander deel in luchtdichte bakjes te scheppen en in de vriezer te bewaren.