Wat je niet weet over SPF
We weten allemaal dat we ons moeten beschermen tegen Uv-straling.
Hoe vaak ga jij de deur uit zonder zonnecrème of welke bescherming dan ook? Er is zo'n tijdsverloop tussen de schade die wordt aangericht en de ontwikkeling van huidkanker dat we het gewoon niet altijd als een prangend probleem zien. Toch is het heel belangrijk dat je bewust bent van de gevaren. Lees maar mee!
Je bent goedkoop
Volgens dermatologen zou zonnebrandcrème eigenlijk een laatste redmiddel moeten zijn. Het is beter om jezelf te beschermen door je te bedekken of uit de zon te blijven. Dat komt deels omdat we eigenlijk niet voldoende zonnecrème aanbrengen. Een onderzoek uit 2018 wees uit dat we minder dan de helft van de bescherming tegen de zon krijgen die we denken te krijgen van zonnebrandcrème, omdat we het te dun aanbrengen. Zonbeschermingsfactor (SPF)-nummers geven aan hoe vaak de natuurlijke bescherming van onze huid tegen Uv-stralen zal worden vermenigvuldigd - dus SPF 30 zou 30 keer meer bescherming moeten geven. Maar dat is alleen het geval als je de vereiste hoeveelheid aanbrengt. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een factor 30 of 50. Als deze verdund wordt tot SPF 10, krijgen ze nog steeds een behoorlijk goede bescherming. Officiële richtlijnen raden aan om 2 mg crème per vierkante centimeter huid te gebruiken.
Smeren, smeren, smeren!
Geloof zeker niet de tekst ‘All day protection’. We zweten niet alleen maar wrijven zonnebrandcrème doorheen de dag er ook af. Ook direct zonlicht zorgt ervoor dat de crème verdampt en zo verliezen we tot 60% van de dekking.
Moisturizer met hoge SPF zal het niet redden
Gebruik geen SPF-vochtinbrengende crème als zonnebescherming. Als we erin zouden slagen om elke vierkante millimeter van onze huid te bedekken, dan nog zouden dagcrèmes met SPF de klus niet op zichzelf klaren.
Stap weg parfum
Je hebt gesmeerd met een vijfsterrenbeoordeelde, op mineralen gebaseerde factor 50. Goed gedaan! Maar een beetje parfum erover spritzen is een grote no-no. Als je er parfum overheen doet, dan spuit je de zonnebrandcrème er gewoon weer af. De meeste geuren, vooral geuren die etherische oliën bevatten, oxideren bij contact. Dit vergroot niet alleen de kans op het vrijkomen van allergenen, maar ook op oxidatie. Het vermindert de werkzaamheid van de zonnecrème en de daaruit voortvloeiende chemische cocktail kan de bescherming van je huid in gevaar brengen. Als je toch een geurtje wil opdoen, spuit het dan op je kleding.
Schaduw zal je niet redden
Een belangrijke les hier: het is de UV-straling in zonlicht, niet zonlicht zelf, die de huid beschadigt. Dus hoewel bomen, een vrolijke parasol of luifel aan het strand wat UV-stralen zullen blokkeren, ben je niet van de zonnebrandcrème af. Schaduw blokkeert ongeveer 70% van de stralen, dus het is een goed idee om nog steeds SPF, een hoed en een zonnebril te dragen om je huid te beschermen.
Aanvulling met snacks
Voedsel is geenszins een eerste verdedigingslinie, maar sommige snacks kunnen helpen beschermen tegen schade door de zon. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen die geactiveerd worden door UV-straling en vitamine C helpt rimpels voorkomen die veroorzaakt worden door UVA-stralen. Neem bosbessen, dit fruit is rijk aan zowel antioxidanten als aan vitamine C. Lycopeen, wat in watermeloen zit, absorbeert UVA- en UVB-straling.
Bètacaroteen, dat we omzetten in vitamine A, biedt na 10 weken consumptie een natuurlijke bescherming tegen de zon. Dit zit bijvoorbeeld in wortelen, zoete aardappelen en bladgroenten. Je kan natuurlijk ook profiteren van supplementen, maar een fris stukje fruit is uiteraard de lekkerste optie!
Veel zonplezier!