Vergezonderen
Wat is er zaliger dan op tijd en stond eens lekker te snacken, schransen en snoepen? Maar altijd weer dat verdomde schuldgevoel is er teveel aan?
Moet je comfort food dan maar volledig verbieden? Ben je gek! Laten we toch gewoon de boel “vergezonderen”! Want een béétje gezond, in plaats van niet gezond, is toch ook al best een goed idee.
Neem nu een hotdog
Vervang dat witte broodje, waar je een dag later iemand mee kan doodslaan, nu eens door een donker, vezelrijk, biologisch speltbroodje, heerlijk afgebakken in de oven. En laat die ‘saucisse’ daartussen nu eens echt kwaliteitsvlees zijn. Of je kan ook voor vegan kiezen. En met een Ginke kwak mosterd en biologische tomatenketchup en in echte boter of olijfolie gebakken uitjes en zuurkool, merk je nauwelijks nog verschil met die old school hotdog. Maar deze is wel veel en veel gezonder! Wil je er frietjes bij? Waarom ook niet?! Maar bak ze nu eens in kokosolie. Kokosolie beschermt je darmen uitstekend tegen schimmels, bacteriën en parasieten. En je frieten verteren ook veel beter. Zodat je naderhand niet als een couch potato, in je zetel ligt te suffen. En het is nog voordelig ook: wel 30 keer kan je in dezelfde kokosolie bakken. Veel meer dus dan de traditionele frituurolie! Alleen, het walmt wel een beetje en het ruikt naar zonnebrandolie. Maar dat proef je niet!
Pizza O'clock
Poepsimpel om je pizza te pimpen! Kies eerst en vooral voor een pizzabodem op groentebasis. Spinazie, bloemkool, rode biet: voor elk wat wils. En beleg die pizza zelf! Met mozzarella, vegan kaas, groentjes. Plakjes kalkoensalami of pikante worst? Hou je niet in! Met een gezonde pizzabodem begon- nen, is al half gewonnen! En zeker die van rode biet. Want rode biet, iets beter bestaat er niet! Rode bieten geven energie en vitaliteit. Ze zitten boordevol antioxidanten, mineralen en ze bevatten geweldig veel vezels, die veel meer en langer energie geven.
Rode biet, zoals je ziet
De stikstofoxide in rode biet zet bovendien onze aders open, verlaagt de bloeddruk en verbetert de doorbloeding naar onze hersenen. Maar ook diabeten gaan best aan de rode biet, want het vermindert de afgifte van insuline. Sporters zijn dan weer gebaat bij de betere zuurstofopname in de spieren. Terwijl het ook nog eens een antikanker- groente is en de cholesterol verlaagt.
Eet dus rode bieten bij de vleet. Je kan ze het hele jaar door kopen en bereiden. Dikke winterbieten of frisse zomerbietjes met het loof er nog aan. Wie geen zin heeft om 2 uur lang zo’n klassieke biet te bereiden, doet het met vacuüm verpakte voorgekookte rode biet. Die bewaar je ook nog eens veel langer.
Experimenteer ook eens met E162 oftewel het magische rode bietenpoeder! Al was het maar omdat het alles in je keuken zo geweldig mooi dieprood kleurt.