Verband tussen voedingsmiddelen en ontstekingen
Het zal je misschien verbazen, maar voeding speelt wel degelijk een belangrijke rol als we spreken over chronische ontstekingen.
Spijsverteringsbacteriën geven chemische stoffen af die ontstekingen aanwakkeren of net onderdrukken. Afhankelijk van wat wij eten, bezetten verschillende soorten bacteriën onze darmen. Sommige voedingsmiddelen bevorderen de groei van bacteriën die ontstekingen stimuleren, terwijl andere de groei bevorderen van bacteriën die ontstekingen helpen onderdrukken. Aha, maar over welke voedingsmiddelen heb ik het dan? Lees rustig verder.
Voedingsmiddelen die ontstekingen onderdrukken
- Fruit en groenten. De meeste vruchten en felgekleurde groenten bevatten van nature veel antioxidanten en polyfenolen, dit zijn potentieel beschermende verbindingen die in planten voorkomen.
- Noten en zaden. Studies hebben aangetoond dat consumptie van noten en zaden in verband wordt gebracht met minder ontstekingsmarkers en een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes.
- Dranken. De polyfenolen in koffie en de flavonolen in cacao zouden ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ook groene thee is rijk aan polyfenolen en antioxidanten.
- Polyfenolen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en ze verbeteren de functie van cellen die de bloedvaten bekleden. Voedingsmiddelen met veel polyfenolen zijn bijvoorbeeld uien, kurkuma, rode druiven, groene thee, kersen, pruimen en donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool.
- Daarnaast bieden olijfolie, lijnzaadolie en vette vis zoals zalm, sardines en makreel een gezonde dosis omega-3 vetzuren, waarvan al lang is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen.
Voedingsmiddelen die ontstekingen aanwakkeren
De voedingsmiddelen die ontstekingen aanwakkeren, zijn dezelfde die we sowieso al als ‘slecht voor de gezondheid’ beschouwen. Ik heb het dan over suikerhoudende frisdrank en geraffineerde koolhydraten (zoals wit brood en pasta), maar ook rood vlees en verwerkt vlees.
Als je grote hoeveelheden ongezonde voedingsmiddelen consumeert dan heeft dit ook invloed op je gewicht. We weten ondertussen dat gewichtstoename een risicofactor voor ontstekingen is, dus van het een komt het ander.
Om ontstekingsremmend te eten kan je best de focus leggen op een algemeen gezond dieet in plaats van op afzonderlijke "goede" en "slechte" voedingsmiddelen. In het algemeen betekent een gezond dieet dat de nadruk ligt op fruit, groenten, noten, volle granen, vis en gezonde oliën. Voedsel met eenvoudige suikers, zoals frisdrank en snoepgoed, dranken met fructose-rijke maïssiroop zoals vruchtensappen en sportdrankjes en geraffineerde koolhydraten worden beperkt geconsumeerd.