Suikers en koolhydraten
Koolhydraten hebben een slechte naam en dat is eigenlijk niet eerlijk.
Koolhydraten zijn gewoon een heel belangrijke energiebron voor ons lichaam. Schakel ze zeker niet helemaal uit.
Wat zijn koolhydraten
Koolhydraten zijn voedingsstoffen die bestaan uit hele kleine bouwsteentjes, die allemaal op dezelfde manier in de dunne darm worden afgebroken tot suikers, ook wel glucose genoemd of energie. Alleen, sommige koolhydraten worden snel, terwijl andere trager worden afgebroken tot energie. En net daarin zit het verschil tussen slechte en goede koolhydra- ten. Door een snel stijgende bloedsuikerspiegel zorgen snelle suikers voor een instant goed gevoel. Maar binnen een kwartiertje ben je opnieuw zo slap als een vaatdoek. Hoe dat komt? Omdat jouw pancreas als een gek insuline moet aanmaken om die veel te hoge bloedsuikerspiegel naar omlaag te krijgen. En ja, dat veel te snelle stijgen en dalen verhoogt het risico op diabetes type 2.
Een ongezonde levensstijl met voornamelijk veel geraffineerde suikers doet er geen goed aan. Een ongeraffineerd koolhydraat, zoals vezelrijke voeding, verzadigt daarentegen veel meer, je krijgt er een voller gevoel van, dat ook veel langer duurt. Net omdat de bloedsuikerspiegel zo traag de hoogte in gaat.
De regel is: hoe trager de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe beter
Daarom is het zo belangrijk om op voedingsverpakkingen goed op de ingrediëntentabellen te letten. Zo wordt je bewust van wat je allemaal naar binnen speelt. Meestal zie je op bijvoorbeeld een pak koekjes een massa “koolhydraten waarvan suikers” staan, en eerder weinig “koolhydraten waarvan vezels”.
En net daar wringt het schoentje!
Streef naar minstens 3 g vezels per portie. En neem maximum 10 g suiker per 100 g voeding. En laat je daarbij niet in de luren leggen door de voedingsindustrie, die heel wat slimme synoniemen (glucose, sacharose, dextrose...) heeft om te maskeren dat het eigenlijk allemaal over dezelfde snelle suikers gaat! Nadat onze cellen de nodige energie gekregen hebben, wordt een eventuele overschot aan beschikbare glucose omgezet in lichaamsvet. Wat met de populaire aardappel? Moet je die zogenaamde dikmaker uit je dieet schrap- pen om gezond en koolhydraatarm te eten? Absoluut niet! Daarvoor bezit die veel te veel nuttige vezels en vitamine C.
Peulvruchten…
Onbegrijpelijk dat wij niet veel en veel meer peulvruchten, bonen, linzen of spliterwten eten. Nochtans zitten die boordevol eiwitten en zijn ze uitermate geschikt als vleesvervanger. Quinoa is bijvoorbeeld glutenvrij, bijzonder voedzaam, bron van eiwitten, vezels en vitamine B. Heel goed dus voor ons brein.
Wat dan te zeggen van die magische chiazaadjes? Nauwelijks 25 gram ervan toevoegen aan je voeding, en je krijgt al geweldig veel goede vezels binnen. Daarbij geven ze ons een vol gevoel, en helpen ze ons tegelijkertijd met afvallen! Chiazaadjes zijn immers niet verteerbaar. Nadat ons lichaam er de bruikbare stofjes (magnesium bv.) heeft uitgefilterd, gaan ze er vlotjes via de stoelgang weer uit. Was alles in het leven maar zo simpel.