Stevia, een natuurlijke zoetstof
Stevia is al lang niet meer onbekend als het gaat om alternatieven voor suiker.
Stevia kent geen calorieën en is 100 tot 300 keer zoeter dan tafelsuiker. Dat klinkt als dé oplossing voor iedereen met een zwak voor zoetigheid. Ken je Stevia nog niet, lees dan zeker verder!
Wat is Stevia
Stevia is een calorievrije zoetstof afkomstig van bestanddelen van de Stevia rebaudiana plant. Deze suikervervanger werd in de oudheid al gebruikt als zoetstof en als ingrediënt in medische behandelingen. Mensen willen graag een calorievrije suikeroplossing, maar er moet een addertje onder het gras zitten, toch? In 1991 werd Stevia in de VS verboden vanwege berichten dat het kanker zou kunnen veroorzaken. Latere studies weerlegden deze beweringen, en al snel werd de zoetstof weer ingevoerd. Je kan je dus wel voorstellen dat er veel discussie is over hoe milieuvriendelijk en plantaardig het product effectief is.
Waar smaakt Stevia naar
Stevia is kenmerkend voor haar zoete smaak die we beschrijven als zeer intens. Als je Stevia in grote hoeveelheden gebruikt dan kan je een bittere of metaalachtige nasmaak opmerken. Voor sommige mensen heeft Stevia een kruidachtig of plantachtig smaak. Dat komt door de herkomst van de zoetstof, namelijk uit de bladeren van de Stevia-plant.
Stevia kent, net zoals andere suikervervangers, veel verschillende varianten die zich onderscheiden op vlak van smaak en zoetheidsgraad. De smaak en intensiteit zijn afhankelijk van het productieproces en de verdunningsmiddelen die worden gebruikt om de zoetstof te maken. Algemeen gebruik je Stevia als zoetstof in thee, koffie, smoothies, desserts en andere gerechten.
Wat doet Stevia met je lichaam
Stevia is een niet-nutritionele zoetstof en het feit dat er geen calorieën inzitten, zorgt ervoor dat je op korte termijn je bloedsuikerspiegel en gewicht beter onder controle kan houden. Het is wel belangrijk om te onthouden dat veranderingen doorvoeren in je dieet en levensstijl altijd met mate moet gebeuren. Variatie is heel belangrijk voor een gezonde levensstijl.
Wat zijn de nadelen van Stevia?
Onderzoekers bestuderen regelmatig mogelijke negatieve bijwerkingen van levensmiddelenadditieven. In de afgelopen vijf jaar hebben studies aangetoond dat mensen maag-darmsymptomen kunnen ervaren zoals gas, een opgeblazen gevoel en zelfs diarree wanneer ze regelmatig grote hoeveelheden Stevia innemen. Deze symptomen kunnen verergeren bij mensen die gevoelig zijn wanneer Stevia wordt gecombineerd met bepaalde suikeralcoholen. Er kunnen ook veranderingen optreden in de hormoonsignalering en -functie omdat een metaboliet van Stevia kan functioneren als een hormoonontregelaar.
Stevia wordt gezien als een gezonder alternatief voor suiker. Toch hangen er ook nadelen vast aan deze zoetstof.
- De bittere of metalen nasmaak is voor sommige gebruikers onaangenaam.
- Omdat Stevia een zeer intens zoete smaak heeft, is het voor sommigen moeilijk om de juiste dosering te vinden.
- Het laxerende effect van deze suikervervanger kan leiden tot diarree als het in te grote hoeveelheden geconsumeerd wordt.
- Heb je last van hypertensie dan kan Stevia je bloeddruk verlagen volgens onderzoek. Dat heeft mogelijk een ongewenst effect voor mensen die medicatie nemen voor de bloeddruk of voor zij die geen bloeddrukproblemen ondervinden.
- Zwangere vrouwen moeten heel voorzichtig zijn met hun inname van deze zoetstof. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van Stevia bij vrouwen die een kind dragen.
Zoals je uit bovenstaande punten kan afleiden, komen de nadelen van Stevia voornamelijk voor als de suikervervanger in te grote hoeveelheden geconsumeerd wordt. Bij twijfel raadpleeg je best je arts voor je met Stevia experimenteert.
Hoeveel Stevia mag je per dag
Stevia wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het in aanvaardbare hoeveelheden wordt gebruikt. Let wel op dat je goedgekeurde producten gebruikt. Ruwe Stevia met hele bladeren kan wél mogelijke gevolgen hebben voor de gezondheid, met name voor de nieren, het hart en de bloedsuikerspiegel. Mensen met vooraf gediagnosticeerde hart-, nier- en bloeddruk regulerende aandoeningen moeten met een gekwalificeerde zorgverlener spreken over hun gebruik van Stevia. De richtlijnen geven aan dat je 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag mag gebruiken.
Is Stevia gezonder dan aspartaam?
Stevia en aspartaam verschillen ten eerste op vlak van hun oorsprong. Stevia is een zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia-plant en is dus een natuurlijk product. Aspartaam daarentegen is een kunstmatige zoetstof die ontstaat door een chemische reactie van de aminozuren L-asparaginezuur en L-fenylalanine. Deze worden geproduceerd in een laboratorium via microbiële fermentatie of synthese.
Stevia wordt als veilig beschouwd en is goedgekeurd door verschillende regelgevende instanties over de hele wereld. Aspartaam wordt vaak geassocieerd met een aantal bijwerkingen. Sommige studies tonen aan dat aspartaam soms hoofdpijn, duizeligheid en andere symptomen kan veroorzaken. Dat is een tweede belangrijk verschil.
Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat er nog steeds discussie bestaat over de veiligheid van zoetstoffen. Er is dus meer onderzoek nodig om hun effecten op de gezondheid op de lange termijn te bepalen. Op dit moment mogen we wel stellen dat Stevia beschouwd wordt als een veiligere en gezondere optie dan aspartaam omdat het hier gaat om een natuurlijk product met minder bijwerkingen tot gevolg.
Om te onthouden over Stevia
Zoals met alles moet je ook alternatieven voor suiker met mate gebruiken. Zorg voor een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Kies niet alleen voor Stevia want er is gewoon nog niet genoeg consistent onderzoek rond lange termijn gebruik en gezondheidsresultaten.