Speltpasta met groenten en ricotta
Ricotta in een notendop
Wat is ricotta
Ricotta is je waarschijnlijk niet onbekend en misschien ligt het zelfs in je koelkast. Maar heb je enig idee waar ricotta vandaan komt? Ricotta is witte kaas met een korrelige textuur en een zachte smaak. Als je van streekproducten houdt, dan moet je voor ricotta richting La bella Italia trekken.
Hoe maak je ricotta
Ricotta wordt eigenlijk gemaakt van de restjes van andere kazen. Ik leg het even uit. Tijdens het productieproces van kaassoorten als mozzarella en provolone, blijven er soms restjes wei over. Ik hoor je nu al denken, ‘wei’? Nee, niet de plek waar koeien staan te grazen, maar een bijproduct dat ontstaat als je kazen maakt. Je kan het omschrijven als een soort van vloeistof die overblijft nadat melk gestremd is en wrongel is gescheiden. Ja ook dat leg ik eventjes uit! Wrongel is een vaste massa melkeiwitten, vetten en water. Dus als je die wrongel gaat scheiden van de vloeistof, dan krijg je de ‘wei’ waarover we het net hadden. Veel uitleg voor een heel kort woordje, ik weet het. Terug naar de wei. Die wordt opnieuw verhit om de proteïne die het bevat te stollen en om uiteindelijk de ricotta te maken waar het allemaal om draait.
Is ricotta gezond
Als je van kaas houdt, dan is ricotta een gezondere keuze. Het bevat relatief weinig calorieën en vet maar bevat toch voldoende proteïne en calcium. Het is een heel populaire kaas die bijna niet weg te denken is als je spreekt over de Italiaanse keuken. Zowel in pastagerecht als in gebakjes zit er vaak ricotta. In huis halen is dus de boodschap!
Het recept voor speltpasta met groenten en ricotta
Voor 4 personen - 30 minuten
Ingrediënten
- 400 g speltpasta
- ½ aubergine
- 1/2 courgette
- 1 rode paprika
- 100 g kerstomaten
- 1 sjalot
- 2 el bladpeterselie (gehakte)
- 2 el gehakt basilicum
- 2 el gehakte oregano
- 300 g ricotta
- 100 ml droge, witte wijn
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Bereiding
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Pel en snipper de sjalot en knoflook fijn.
- Fruit de sjalot en knoflook in een pan met olijfolie. Blus met de wijn en laat even verdampen.
- Voeg de ricotta en de verse kruiden toe: basilicum, peterselie en oregano. Kruid met peper en zout.
- Snij de aubergines, courgette, paprika in stukken.
- Verhit een grillpan.
- Haal alle groenten even door wat olijfolie en gril ze aan beide kanten. Kruid met peper en zout.
- Giet de pasta af en meng door de ricottasaus.
- Serveer met de gegrilde groenten, kerstomaten en werk af met de geraspte Parmezaan.
Smakelijk!