Seizoensgebonden eten
Eten met de seizoenen mee klinkt heerlijk maar hoe zit het als het seizoen koud, donker en grijs is?
Door seizoensgebonden te eten doorheen het hele jaar, geniet je van voordelen voor je gezondheid, de economie en het milieu. Maar is het echt realistisch om je maaltijden te plannen rond seizoensproducten tijdens de wintermaanden, en wat is er eigenlijk beschikbaar?
De voordelen van seizoensgebonden eten
Als je ooit in juni een perfect rijpe perzik hebt gegeten, weet je hoe heerlijk seizoensproducten zijn. De smaak van fruit en groenten heeft namelijk deels te maken met de voedingsstoffen per seizoen. Vitaminen en mineralen zijn gevoelig voor warmte, licht en tijd. Dit betekent dat producten na verloop van tijd minder voedingsstoffen bevatten.
Uit een studie bleek dat in sla de niveaus van kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink, fosfor en koper aanzienlijk lager waren in de supermarkt, nadat ze al een hele reis achter te drug hadden. Je krijgt dus meer vitaminen en mineralen binnen door producten te consumeren kort nadat ze geoogst zijn.
Sommige vruchten en groenten zijn door de natuur zelfs zo ontwikkeld dat ze de menselijke gezondheidsbehoeften ondersteunen. Veel wintervoedsel bevat bijvoorbeeld meer vitamine C, wat je kan helpen verkoudheid of andere seizoensziekten te bestrijden.
“Door seizoensgebonden te eten kun je de voedingsstoffen binnenkrijgen die je in die tijd van het jaar nodig hebt.”
Dan zijn er natuurlijk nog de ecologische en economische voordelen van seizoensgebonden eten. Door te kiezen voor seizoensgebonden voedsel dat dicht bij huis wordt verbouwd, kan je je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. En door lokale, seizoensgebonden producten te kopen, hou je niet alleen je geld in je eigen gemeenschap, maar kan je ook een lokale familieboerderij ondersteunen.
En je zal waarschijnlijk ook wel merken dat, of je nu op de boerenmarkt of in de supermarkt winkelt, lokale winterartikelen zoals appels en clementines goedkoper zijn dan de frambozen die in januari uit Zuid-Amerika worden ingevlogen.
Wat eten we tijdens de wintermaanden?
Algemeen staan de volgende gewassen bekend om hun winterhardheid:
- Aardappelen
- Bieten
- Bloemkool
- Uien
- Witloof
- Prei
- Wortelen
Is seizoensgebonden eten realistisch in de winter?
Seizoensgebonden eten heeft duidelijk voordelen voor je gezondheid, portemonnee en smaakpapillen. Maar in de koudere maanden lijkt het een te hoog gegrepen doel om je hele bord te vullen met alleen winterfruit en -groenten.
Het valt niet te ontkennen dat seizoensgebonden eten in de winter een grotere uitdaging is, omdat minder gewassen goed gedijen bij koudere temperaturen en minder zonlicht. En tijdens welk seizoen dan ook, is eten op het ritme van de kalender voor sommigen niet haalbaar. Maar, je kan het ook minder groots aanpakken. Begin met informatie op te zoeken over welke voedingsmiddelen per seizoen beschikbaar zijn. Kies vervolgens minstens één seizoensgroente om aan je weekmenu toe te voegen.
TIP: Omdat bevroren fruit en groenten op hun hoogtepunt worden geplukt en vervolgens ingevroren, worden ze beschouwd als ‘van het seizoen’, zelfs als het eigenlijk buiten het seizoen is tegen de tijd dat je ze opeet.