Quinoa met groene asperges en geitenkaas
Vandaag maken we een lekkere zomerse salade klaar van quinoa met groene asperges en geitenkaas.
Zoals gewoonlijk geef ik je eerst wat meer uitleg over de hoofdingrediënten die we gebruiken in dit gerecht.
Wat weet je over quinoa
We weten dat quinoa een graanachtig gewas is dat verbouwd wordt voor zijn eetbare zaden. Bij ons is het een graan dat de laatste jaren aan populariteit wint, maar eigenlijk wordt het al duizenden jaren in de Andesregio van Zuid-Amerika verbouwd, en dan voornamelijk in Peru, Bolivia en Ecuador.
Enkele belangrijke feiten over quinoa
- Quinoa heeft veel voedingsvoordelen: Quinoa is een graangewas met een uitzonderlijke voedingswaarde. Het bevat eiwitten, alle aminozuren die ons lichaam nodig heeft en het is rijk aan vitamines en mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en B-vitamines.
- Quinoa is glutenvrij: Goed nieuws voor wie intolerant is aan gluten want quinoa is van nature glutenvrij. Perfect voor mensen die een glutenvrij dieet volgen of Coeliakie (glutenallergie) hebben.
- Quinoa koken: Als je quinoa kook dan merk je dat het een milde, nootachtige smaak heeft, gepaard met een lichte crunch. Quinoa wordt vaak gebruikt als bijgerecht, in salades, in soepen…
- Quinoa als aanvulling: Omdat quinoa zorgt voor een goede verzadiging is het een goede aanvulling voor mensen die een vegetarisch, veganistisch of ander plantaardig dieet volgen. Quinoa heeft een hoog eiwitgehalte.
- Quinoa bereiden: Het is belangrijk dat je quinoa op de juiste manier klaarmaakt. Eerst moet je de granen afspoelen om de natuurlijke bittere smaak van het gewas te verwijderen. De natuurlijke bittere smaak van quinoa komt van de coating die erop zit, genaamd: Saponine. Dit is ter bescherming tegen insecten en zit natuurlijk op het gewas.
- Verschillende opties: Je hebt verschillende varianten van quinoa. Je hebt zwarte, witte en rode quinoa en deze verschillen lichtjes qua smaak maar zijn identiek als we spreken over de voedingswaarde ervan.
- Quinoa is duurzaam: Quinoa staat bovenaan de lijst als we kijken naar de duurzaamheid van het gewas. Er zijn weinig pesticiden nodig en het groeit goed in droge, bergachtige gebieden waar weinig water aanwezig is.
Wat weet je over geitenkaas
Geitenkaas kennen we als een kaas die uiteraard, zoals de naam het al verklapt, geproduceerd wordt van geitenmelk. Er zijn kenmerkende verschillen in smaak en textuur als je het vergelijkt met kazen gemaakt van koeienmelk.
Enkele belangrijke feiten over geitenkaas
- Productie van geitenkaas: Je maakt geitenkaas door geitenmelk te stollen. Tijdens dat proces worden de vaste stoffen gescheiden van de vloeistof. Om kaas te maken is er stremsel nodig. Bij geitenkaas kan dit zowel plantaardig als dierlijk stremsel zijn. Je kan geitenkaas gerijpt of ongerijp consumeren.
- Smaak en textuur: Over het algemeen heeft geitenkaas een redelijk uitgesproken smaak. De intensiteit van de smaak van geitenkaas hangt af van de rijpingsperiode én het type geitenmelk dat gebruikt wordt. Je kan kiezen voor een aroma dat eerder licht zurig is, aards of net heel pittig. Geitenkaas kan verschillende texturen hebben, van zacht en smeerbaar tot stevig en kruimelig.
- De voedingswaarde van geitenkaas: Geitenkaas is een zeer voedzame kaas. Het is een bron van eiwitten, calcium, vitamine A en vitamine D. Algemeen bevat geitenkaas minder lactose dan koeienkaas, waardoor mensen met een lactose-intolerantie het beter kunnen verteren.
- Verschillende soorten geitenkaas: Geitenkaas is beschikbaar in verschillende soorten. Je hebt verse geitenkaas, zachte geitenkaas, demi-harde geitenkaas en harde geitenkaas.
- Koken met geitenkaas: Als je geitenkaas in een gerecht wil gebruiken dan kan dat op veel verschillende manieren. Denk maar aan een kaasplankje, in salades, als onderdeel van een pizza of pasta of een gesmolten versie die je over gegrilde groenten legt.
Recept voor quinoa met groene asperges en geitenkaas
Voor 4 personen - 25 minuten
Ingrediënten
- 200 g quinoa
- 120 g zachte geitenkaas
- 200 g kleine groene asperges
- 200 g fijne groene boontjes
- Peterselie ½ bosje
- 2 el citroensap
- 1 el gedroogde oregano
- 5 el olijfolie
- Peper en zout
Bereiding
- Spoel de quinoa en kook hem gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Blancheer de asperges en boontjes in 3-5 minuten beetgaar. Spoel ze onder koud water en snij ze in gelijke stukken van 1,5 cm.
- Spoel en hak de peterselie.