Manieren om te stoppen met stresseten
Je bent druk aan het werk en beseft opeens dat dat handje popcorn veranderd is in de gehele zak…die ondertussen ook leeg is. Het perfecte voorbeeld van stresseten.
Als emotionele wezens kan iedereen hier op een bepaald moment in zijn leven mee te maken krijgen. Soms voelt het beter om lekker te eten dan om te gaan met de overweldigende gedachten die door je hoofd spoken. Maar welke opluchting je ook voelde, deze verdwijnt meteen bij de laatste hap. En vaak blijf je dan achter met een nog slechter gevoel. Maar als je eenmaal de gewoonte hebt gekregen om voor comfort naar voedsel te grijpen, dan weet je misschien niet hoe je moet stoppen met stresseten?
Het is logisch dat sommige mensen zich tot voedsel wenden wanneer negatieve emoties naar boven komen. Eten is namelijk heel kalmerend, want je gebruikt alle vijf de zintuigen. Geur en smaak zijn duidelijk, maar de textuur en het gevoel van een voedingsmiddel en hoe het eruit ziet, zijn ook erg belangrijk. Wat betreft het horen? Denk aan: de crunch van een knapperige appel, of de slurp van een verwarmende soep. Hoewel het goede manieren zijn om niet hard genoeg te kauwen zodat de hele tafel het kan horen, kun je jezelf altijd horen kauwen en slikken.
Vanuit het oogpunt van zintuiglijke input kan eten inderdaad een goede manier zijn om jezelf te kalmeren. Maar niet luisteren naar de voedingsbehoeften van ons lichaam, d.w.z. onszelf volstoppen tot het punt van ongemak, verlicht de stress niet.
Er zijn andere manieren om met negatieve gevoelens om te gaan dan naar iets externs zoals voedsel te gaan. Stoppen met stresseten is niet zo makkelijk en vergt hard werk en oefenen, maar gelukkig zijn er een paar tips die kunnen helpen.
Vergroot je bewustzijn
probeer om bewust te herkennen in welke situaties je last hebt van stress en vervolgens naar eten grijpt. Blijf op de hoogte van wat er gebeurt en wat er op dat moment aan de hand is, en kijk echt naar de stress en emoties die erbij komen kijken. Misschien heb je net een heel moeilijke vergadering gehad en realiseer je je dat elke keer dat je deze specifieke collega ontmoet, je uiteindelijk met dit gedrag in aanraking komt. Als je dit patroon eenmaal herkent, kun je kijken welke andere strategieën je kunt gebruiken die goed bij je passen.
Raak bekend met je cravings
Overweeg om even een voedingsdagboek bij te houden of zelfs de tijden van de dag of de omstandigheden waarop je gewoonlijk trek krijgt. Schrijf er zeker ook bij hoe jij je op dat moment voelt. Misschien raak je na het eten overweldigd door de takenlijst van morgen en ga je op zoek naar een ijsje, of weet je dat je hard gaat snacken wanneer je te maken hebt met stressvol reizen. Als je je patronen kent, kun je ze herkennen, pauzeren en een intern gesprek met jezelf hebben over of je echt honger hebt.
Plan je maaltijden en snacks
Als dreigende deadlines je automatisch naar een zak chips brengen, wees er dan extra bewust van dat je op die dagen je maaltijden en snacks goed plant. Een goede menuplanning zorgt ervoor dat je niet onbezonnen naar voeding grijpt als je onder druk staat.
Doe een hersen-naar-buik scan
Een van de belangrijkste manieren om intuïtiever te eten, is door even de tijd te nemen en te ontdekken of je effectief honger hebt of eerder ‘een goestingske’. Je hersenen en lichaam halen die twee wel eens door elkaar. Dit is het algemene denkproces dat u stap voor stap wilt doorlopen:
- Begin met je brein: wat voor gedachten heb je? Ben je streng voor jezelf als je iets hebt gegeten dat minder gezond is? Als dat zo is, wees dan lief voor jezelf, het gebeurt. En eet je omdat je angstig of gefrustreerd bent over een relatie?
- Overweeg emotionele inbraken: in wat voor stemming ben je? Ben je boos over een werkreview? Het kan helpen om op dit punt een dagboek te schrijven over je gevoelens.
- Richt je op je keel en maag: ben je uitgedroogd? Wanneer heb je voor het laatst gegeten? Was de maaltijd spannend? Waarom of waarom niet?
Emoties stoppen en verwerken voor of tijdens een knabbelmarathon kan de eerste stap zijn naar intuïtieve eetverlichting als je je terughoudend voelt.
Neem de tijd om te ontstressen
Als je gestrest bent, kan je een takenlijst maken om je gedachten en aanstaande schema te ordenen. Je kan ook mediteren of een korte wandeling maken. Check even voor jezelf of je honger hebt en zin om weer te eten. Als je het eten nog steeds wilt, geef jezelf dan toestemming om dat eten te eten en ervan te genieten.
Zorg wel dat je geen al te grote porties eet! Maar het eten van een redelijk grote snack of maaltijd zou veel gemakkelijker moeten zijn nadat je een moment hebt genomen om emotioneel af te koelen. Want nu zal je keuze om te eten een bewuste keuze zijn.
Houd je mond bezig
Maar soms, zelfs na een lange, reflectieve wandeling, kan de drang om te eten, hoewel je geen fysiologische honger ervaart, nog steeds aanwezig zijn. In plaats van meteen naar je favoriete stresssnack te grijpen, eet wat kauwgom of drink een tas thee. Soms is alles wat nodig hebt om je hersenen van eten af te leiden, het gevoel dat je iets in je mond kan stoppen.
Hydrateer en slaap!
Het is niet ongewoon om uitdroging of vermoeidheid te verwarren met honger of voedselhonger, aangezien de sensaties vrij gelijkaardig aanvoelen. Als je niet genoeg water drinkt, zal je lichaam vertrouwen op de opgeslagen suiker voor energie, waardoor je hunkert naar iets zoets, terwijl je eigenlijk gewoon moet drinken. Als je moe bent, zal je op zoek gaan naar iets dat zorgt voor een energieboost, zelfs als je niet echt honger hebt (en eten kan het alleen maar moeilijker voor je maken om in slaap te vallen). Als je wel echt honger hebt, is water niet genoeg. Eet dan zeker iets als je je niet voldaan en energieker voelt.
Aan de slag en veel succes!