Kruidentip: tijm
Er bestaat geen keuken zonder tijm, maar daarom is tijm nog niet banaal!
Er is een groot verschil tussen gedroogde tijm en verse tijm. Het verschil zit in de geurstoffen, de etherische oliën. En die zijn uit zo’n gedroogd supermarktpotje helaas al lang verdwenen. Nee, de echte smaak en de heilzame werking van tijm vind je enkel kakelvers in jouw tuin!
Waar is het goed voor?
Of je er nu een mondspoeling tegen aften van trekt, of een middel tegen roos of dof haar, verse tijm ontsmet! En niet enkel aan de buitenkant. Aan de binnenkant ontsmet verse tijm de luchtwegen. Drink daarom verse tijmthee als je met hoest of keelpijn kampt.
Aan de slag
Laten wij eens als de Fransen doen en van verse tijm een digestiefje maken, oftewel la farigoule! Je hebt enkel wodka, tijm en suiker nodig.
Stop zo’n 20 takjes tijm in een fles en giet daar 300 ml wodka over.
- Voeg er 60 gr suiker aan toe.
- Laat de likeur 40 dagen trekken.
- Schud alleen elke dag eens met de fles. Zo lost de suiker beter op.
Na 40 dagen ongeduldig wachten is de likeur rijp om te proeven. Santé la farigoule!