Kip in jagersaus op je bord
Wat zijn de klassieke gerechten van vroeger?
En hoe kan je deze het best klaarmaken? Chef-kok Alex Hanbucker gaat in 'Op de Stoof' de uitdaging aan en kookt elke aflevering een gerecht van vervlogen tijden op zijn manier. Deze week: Kip in jagersaus.
Ingrediënten
- 2 piepkuikens
- 100 gr boter
- 100 gr gerookte spek
- 1 bakje champignons
- 4 vleestomaten
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 ui
- 1 lookteentje
- 1 kippenbouillonblokje
- scheut rode wijn
- scheut cognac
- verse dragon
- waterkers
- 300 gr aardappelen
Bereiding
- Bak de kip op z’n geheel in boter en zorg dat je alle kanten bakt. bren op smaak met peper en zout. Als de kip gekleurd is, doe dan het deksel dicht en laat verder bakken op een laag vuur.
- Kijk na of dit kip gaar is. Dit doe je door erin te prikken. Als het vocht dat uit de kip loopt, transparant is, dan is de kip gaar.
- Haal de kip uit de pan en gebruik het bakvocht voor de saus. Houd de kip warm in een ovenschotel - op 50 graden.
- Maak de groenten schoon. Snijd het lookteentje, de tomaten en de champignons in stukken.
- Bak de spekblokjes even aan in het braadvocht van de kip, voeg wat water toe en gooi er de groenten bij. Laat het geheel sudderen.
- Voeg er het blik tomatenblokjes aan toe en vervolgens ook het kippenbouillonblokje. Roer goed in de saus. Laten sudderen en proef af en toe een keer. Eventueel peper en zout toevoegen.
- Voeg een scheut rode wijn en een scheut cognac toe aan de saus. Als laatste voeg je er de verse dragon aan toe.
- Serveer de kip door ze te versnijden en in een schotel te leggen. Opdienen met de jagerssaus eroverheen. Werk af met waterkers.
- Je kan er een gekookt aardappeltje bij eten, maar ook een kroketje, rijst, frietjes...
Dit is een fragment uit
Heb je deze artikels al gelezen?
-
Afbeelding01 december
-
Afbeelding01 november
Echte Luikse salade, een lekkernij!
Deze week maakt chef Alex Hanbuckers een klassieke Luikse Salade.