Ken je deze schoonmaakgewoontes al?
Chef-koks hebben vaak keukens die veel groter zijn dan de onze, dus hun routine is tot in de puntjes geregeld
We hebben hen gevraagd om hun beste schoonmaakgewoonten te delen en dit is wat ze te zeggen hadden.
Plan vooruit
De gemakkelijkste rommel om op te ruimen, is degene die je niet maakt. Zo kan je bijvoorbeeld hardnekkige geurtjes bij het snijden van zeevruchten voorkomen door citroensap en zout aan je handen, snijplank en het heft van je mes toe te voegen. Maar je kunt ook op andere manieren vooruitdenken: vul je gootsteen met zeepsop zodat je onderweg de afwas kunt doen, of voeg zuiveringszout toe aan je keukenafvalbak voordat je stinkende etenswaren weggooit.
Gebruik zo min mogelijk bakjes en keukengerei
Een andere manier om veel opkuiswerk te vermijden is gewoonweg om zo min mogelijk bakjes en keukengerei te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor eenpansgerecht. Weinig werk en weinig werk om alles op te kuisen achteraf.
Ruim op voordat je aan je volgende taak begint
Je keuken schoonhouden gaat niet alleen over het gemakkelijker maken van koken, het is ook belangrijk voor de voedselveiligheid. Kuis alles op voordat je met een volgend gerecht begint. Zo beperk je kruisbesmetting tot een minimum.
Houd je apparaten schoon
Je weet waarschijnlijk dat je het aanrecht na het koken grondig moet afwassen, maar vergeet je apparaten niet! Reinig je materiaal na gebruik aan de buitenkant en was alle verwijderbare onderdelen met water en zeep. Je zorgt ervoor dat het apparaat klaar is voor het volgende gebruik, en het blijft langer in een goede staat waardoor het uiteraard ook langer meegaat.
Vertrouw op je voorraadkast
Standaard ontsmettingsmiddelen en reinigingsmiddelen kunnen van pas komen, maar in je voorraadkast liggen tal van ingrediënten die je ook kan gebruiken.
Chef-koks gebruiken vaak natuurlijke schoonmaakproducten zoals azijn en wodka in hun keuken om onnodige chemicaliën en de onnodige aankoop van extra verpakte producten te vermijden. Waterstofperoxide, zuiveringszout en etherische oliën drukken de kosten van schoonmaakmiddelen en ze zijn nog eens duurzaam ook.
Grondige reiniging volgens een regelmatig schema
Vergeet de kleine gaatjes en kantjes niet schoon te maken. Als je dit regelmatig doet dan heb je minder poetswerk tijdens een grote schoonmaakbeurt.