Jullie favoriete plekjes in onze regio
Wat zijn jullie favoriete plekjes in onze regio, die vraag stelde we enkele weken geleden op onze sociale media.
We hebben een lijst gemaakt van de plekjes die het meest voorkwamen in jullie reacties.
Het Begijnhof van Lier
Het Begijnhof is een historische en culturele bezienswaardigheid in de stad Lier. Het is een van de best bewaarde begijnhoven in Vlaanderen en staat vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Begijnhof van Lier heeft een unieke architectuur met traditionele bakstenen huizen, smalle straatjes en een centrale kerk. Het begijnhof werd gesticht in de 13e eeuw en diende als een gemeenschap voor begijnen, religieuze vrouwen die een toegewijd maar niet-gekloosterd leven leidden. Het begijnhof ademt een sfeer van rust en sereniteit uit en het is een populaire bestemming voor bezoekers die interesse hebben voor de geschiedenis en cultuur van Lier.
Anderstad in Lier
Anderstad is een natuurgebied dat bekend staat om zijn rust, diversiteit aan vogels en natuurlijke schoonheid. Afhankelijk van het seizoen en de tijd van het jaar kun je hier watervogels, zangvogels en roofvogels tegenkomen. In het voorjaar geniet je vooral van het gezang van vogels die hun nesten bouwen en hun jongen grootbrengen.
Stiltetuin in Mechelen
"De Stille Hof" is een stiltetuin in het hartje van Mechelen. Een stiltetuin is een plek waar mensen kunnen ontsnappen aan de drukte en hectiek van het dagelijks leven. Bezoekers kunnen genieten van de stilte en de serene omgeving. De Stille Hof is ontworpen als een meditatieve tuin en ook de gekozen planten, bomen en elementen dragen bij tot een rustgevende sfeer. Het is een plek die wordt gewaardeerd door zowel inwoners als bezoekers die op zoek zijn naar een moment van stilte en bezinning.
Toeristentoren in Herentals
Een opvallende bezienswaardigheid in de stad Herentals is de toeristentoren. De houten uitkijktoren van ongeveer 24 meter hoog kan je terugvinden in het provinciaal Groendomein Hertberg, een uitgestrekt natuurgebied met heide, bossen en vennen. Het is een populaire attractie voor zowel toeristen als de lokale bevolking, omdat het een geweldige plek is waar je kunt genieten van de natuur, wandelen, picknicken en ontspannen in een prachtige omgeving.
Vogelopvangcentrum in Herenthout
Het gespecialiseerde vogelopvangcentrum van Herenthout verzorgt en rehabiliteert zieke vogels en gewonde vogels. Het Vogelopvangcentrum wil niet alleen vogels een extra kans geven, ze willen ook mensen bewust maken van vogelbescherming en het belang van het behoud van hun leefgebieden.
Molen van Boechout
De "Boechoutse Molen" of "Molen Nooit Gedacht", is een historische windmolen gelegen in Boechout. Het is op z’n minst gezegd een opvallende bezienswaardigheid en belangrijk cultureel erfgoed in onze regio. De Molen van Boechout dateert oorspronkelijk uit de 17e eeuw en heeft doorheen de jaren al verschillende eigenaren gehad. Er worden vaak rondleidingen georganiseerd waarbij de geschiedenis en het functioneren van de molen worden toegelicht.
Vrijbroekpark in Mechelen
In Mechelen is het Vrijbroekpark een echte trekpleister. Met een oppervlakte van ongeveer 50 hectare, vind je er verschillende landschappen, tuinen en recreatiemogelijkheden terug. Het park heeft een rijke geschiedenis die start in de 19e eeuw, toen het werd aangelegd als een privépark rondom een herenhuis. Het Vrijbroekpark werd openbaar in 1958. Het park heeft een diversiteit aan flora en fauna, met bossen, uitgestrekte grasvelden, vijvers en bloemperken. Je kan er zonder problemen wandelen, joggen, fietsen en ontspannen. Het bezoekerscentrum vertelt de geschiedenis en het ecologische belang van het park.
Wijndomein Oud Conynsbergh in Boechout
Wijndomein Oud Conynsbergh is een prachtig wijndomein in Boechout, dat gelegen is op de heuvelrug van de Oude Landen. Het wijndomein werd opgericht in 2003 en staat bekend om zijn wijngaarden en productie van lokale wijnen. Ga zeker eens proeven en kom meer te weten over het productieproces van deze lokale producten
Watertoren in Heist-op-den-Berg
Je ziet hem letterlijk boven de stad uitsteken, de watertoren van Heist-op-den-Berg. Deze historische watertoren werd oorspronkelijk gebruikt om water in op te slaan en te verdelen in de omgeving. Nu is de watertoren niet meer in gebruik, maar het is en blijft een herkenbaar symbool van de stad. Je kan de watertoren een bezoekje brengen en bij goed weer is het zelfs mogelijk dat je een glimp opvangt van het Atomium in Brussel.
Hnita jazzclub in Heist-op-den-Berg
Hnita Jazz Club is niet alleen een bekende jazzclub, het is ook een historische en invloedrijke locatie voor jazzmuziek in onze regio. De Hnita Jazz Club werd opgericht in 1959 en was een van de eerste jazzclubs in België. Doorheen de jaren zijn er talloze jazzartiesten en -bands de revue gepasseerd. Het is een geliefde plek voor jazzliefhebbers en trekt regelmatig een enthousiast publiek aan. Tegenwoordig kan je er regelmatig live jazzoptredens bijwonen in het intieme karakter van de club, wat zorgt voor een gezellige sfeer en een unieke muzikale ervaring.
Uitkijktoren het Bels Lijntje in Oud-Turnhout
De uitkijktoren van het Bels Lijntje is een kenmerkende toren die je kan terugvinden langs het voormalige spoorwegtraject met dezelfde naam. De uitkijktoren bevindt zich specifiek in de buurt van de grens tussen de twee landen, in de omgeving van de gemeente Baarle-Hertog (België) en Baarle-Nassau (Nederland). Wie de uitkijktoren bezoekt, wordt getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de omgeving, wat het een populaire plek maakt voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.
Klein Engeland in Turnhout
Klein Engeland is een historisch wijkje in de stad Turnhout. Het heeft een beschermd stadsgezicht en staat bekend om zijn charmante architectuur en pittoreske sfeer. De naam Klein Engeland komt van de Engelse textielarbeiders die zich in de 19e eeuw in de wijk vestigden. Typerend voor het wijkje zijn de smalle straatjes, karakteristieke gevels en kleine huisjes. Veel van deze huizen zijn goed bewaard gebleven en geven een beeld van het historische erfgoed van Turnhout.
De Liereman in Oud-Turnhout
De Liereman is een natuurgebied in Oud-Turnhout en Arendonk en wordt beheerd door Natuurpunt. Typerend voor dit natuurgebied zijn de moerassen, bossen, vennen en uitgestrekte heidevelden. Het is een van de oudste en meest waardevolle natuurgebieden in Vlaanderen en heeft een rijke biodiversiteit. Niet alleen wandelaars, maar ook wetenschappers zijn er niet weg te slaan. Er is een bezoekerscentrum aanwezig waar je meer te weten kunt komen over de fauna en flora van het gebied en je leert er meer over de geschiedenis van deze fantastische plek.