Honing of agavesiroop: wat is gezonder?
Kies jij voor honing of toch liever een klontje suiker?
Nu we meer weten over de nadelen van geraffineerde suiker, zijn zoetstoffen die dichter bij hun natuurlijke bron staan, zoals honing en agavesiroop, populairder geworden.
Hier bekijken we de gezondheidsvoordelen van deze twee alternatieven.
Natuurlijke en geraffineerde suikers
Niet alle suikers zijn hetzelfde. Een dieet met veel toegevoegde geraffineerde suiker wordt in verband gebracht met een aantal chronische gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes type 2, hartziekten, cognitieve stoornissen en bepaalde soorten kanker. Maar wat moet je dan doen als je een echte zoetekauw bent en toch gezondere keuzes wilt maken?
Je lichaam reageert anders op natuurlijke suikers dan op geraffineerde suikers, dus kies gewoon voor de natuurlijke alternatieven zoals honing of agavesiroop. Als je wil weten wat het verschil is voor ons lichaam, dan moeten we gebruikmaken van de glycemische index (GI).
De glycemische index is een instrument dat meet in welke mate een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt. De index vergelijkt de reactie van het lichaam bij het voedingsmiddel én bij pure glucose. Hoe hoger het getal, hoe dichter het bij pure glucose ligt. Hoog-glycemisch voedsel veroorzaakt snelle pieken in insuline en bloedsuiker, terwijl laag-glycemisch voedsel een langzamer effect heeft, waardoor het insulineniveau en de bloedsuikerspiegel stabiel blijven. Zowel honing als agavesiroop hebben een lagere glycemische index dan geraffineerde suiker en zijn daarom een beter alternatief voor een zoetebek.
De gezondheidsvoordelen van honing
Honing is de eerste, bekende, zoetstof die door de mens werd gebruikt, met een geschiedenis die teruggaat tot 2100 voor Christus. De antioxiderende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen maakten dat honing een populair middel was om wonden mee te verzorgen. Ook vandaag bestuderen we nog steeds de geneeskrachtige eigenschappen van dit lopende goud.
We weten in ieder geval al dat honing mineralen als calcium, magnesium, kalium en ijzer bevat. Het is ook populair bij mensen met seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts, omdat lokale honing je lichaam een boost van antioxidanten geeft die het immuunsysteem helpen versterken.
Honing wordt aanbevolen als alternatieve zoetstof voor diabetici omdat het insulinepieken en de bloedsuikerspiegel onder controle houdt. Met een score van 55 heeft honing een lagere GI dan zowel tafelsuiker als hoge fructose maïssiroop. Bovendien smaakt honing zoeter dan tafelsuiker, waardoor je er automatisch minder van gebruikt.
De gezondheidsvoordelen van agavesiroop
Agavesiroop is afkomstig van de agaveplant, een vetplant die vooral voorkomt in Mexico en het Caribisch gebied. Al jaren worden de verschillende delen van de agaveplant gebruikt om papier, gereedschap, tequila en siroop van te maken.
Met een lage glycemische index van 17 is agavesiroop een van de zoetstoffen die je toch kan gebruiken als je wilt afvallen. Tegelijkertijd houdt het de bloedsuiker- en insulinespiegel onder controle.
Wat is nu gezonder?
Als je echt een keuze moet maken dan is het de vuistregel om te zoeken naar het product dat de grootste algemene gezondheidsvoordelen biedt. Die wedstrijd wint honing met de vingers in de neus.
Er is een schat aan onderzoeksgegevens beschikbaar om de medicinale waarde en helende eigenschappen van honing aan te tonen. Hoewel de glycemische index van agavesiroop lager is dan die van honing, zorgen de extra gezondheidsvoordelen ervoor dat honing toch met de overwinning naar huis gaat.
Let wel op hoe vaak of hoeveel je van deze producten gebruikt. Hoewel honing en agavesiroop beter zijn voor je lichaam dan een sterk geraffineerd suikerproduct, moet je ze toch met maten consumeren.