Hoe maak je tofu onderdeel van je dieet?
Tofu is een vrijwel vetvrij eiwit. Het is moeilijk om een meer dieet- en gezondheidsvriendelijke vorm van voedsel te bedenken en toch eten veel mensen het niet.
Bedenk maar eens hoe anders je figuur of taille eruit zou kunnen zien als je enkele van de vetrijke, calorierijke voedingsmiddelen die je eet, zou vervangen door dit eenvoudige voedingsmiddel.
Wat is tofu precies?
De eerste keer dat je ongekookte, niet klaargemaakte tofu ziet, zou je denken dat het een soort klei is in plaats van iets om te eten. Door de gebroken witte kleur loopt het water je niet echt in de mond.
Tofu, oftewel tahoe, wordt gemaakt van sojamelk. In feite is het net als kaas gemaakt van niet-zuivelmelk. Zouten of zuren worden aan de sojamelk toegevoegd om het te helpen schiften en dan wordt het water verwijderd en blijft er een blok tofu achter.
Gefermenteerde tofu heeft meer smaak vanwege het proces dat het doormaakt (meestal de toevoeging van rijstwijn, zout en kruiden), maar het bevat ook meer zout en kan ook toegevoegde olie bevatten. Chao is de Vietnamese naam voor tofu die ongeveer een maand in pekel wordt gefermenteerd. Aan niet-gefermenteerde tofu wordt meestal niets toegevoegd en is daardoor milder van smaak.
Is tofu gezond?
Ja, tofu heeft veel gezondheidsvoordelen. Tofu bevat alle negen essentiële aminozuren - histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine.
Onze spieren, cellen en weefsels zijn opgebouwd uit aminozuren en ze zijn ook nodig voor genezing en orgaanfunctie. Het bevat ook nuttige hoeveelheden ijzer, calcium en magnesium.
Tofu is ook een nuttig voedingsmiddel om aan je dieet toe te voegen tijdens en na de menopauze, omdat tofu, net als sojabonen en sojamelk, isoflavonen bevat, die kunnen helpen bij het reguleren van oestrogeen en het verminderen van opvliegers. Onderzoek heeft uitgewezen dat sojabonenpeptiden, die zowel in tofu als in andere sojaproducten worden aangetroffen, de groei van kankertumoren helpen vertragen.
De belangrijkste reden waarom tofu gezond voor je is, is omdat je het kan gebruiken om andere voedingsmiddelen met meer calorieën of meer vet te vervangen.
Andere goede dingen in tofu
100 gram tofu voorziet in bijna een kwart van je calciumbehoefte voor de dag, evenals 11% van je ijzer. Dus door bijvoorbeeld kaas te vervangen door tofu, krijg je minder calorieën binnen zonder honger te lijden. Tofu bevat ook absoluut geen cholesterol of natrium, waardoor het een goede optie is voor iedereen die op hun hartgezondheid let. Het is zo'n veelzijdig gerecht dat het in veel recepten eieren kan vervangen, waaronder roerei, quiche en desserts.
Hoe tofu op smaak te brengen?
De grootste fout die je met tofu kunt maken, is te verwachten dat het vanzelf opstaat. Tenzij je iemand bent die van gewone rijst of pasta houdt, zal gewone tofu je ook teleurstellen.
Het goede nieuws is dat tofu elke smaakstof kan gebruiken die je wilt toevoegen, met elke intensiteit. Voeg een vleugje kurkuma toe om smakelijke roertofu te maken, meng met basilicumpesto en voeg toe aan pasta om je maaltijd een eiwitboost te geven. Of ga zelfs zoet! Je kunt er honing aan toevoegen voor een heerlijke traktatie, een beetje zoals je panacotta gebruikt.
Voeg tofu toe aan...
Je kunt tofu gebruiken als een eenvoudige vervanging voor vlees of voor salades om ze nog lekkerder te maken. Gebruik zachte tofu om het eiwitgehalte van soepen of smoothies te verhogen. En als je jezelf wilt trakteren, kun je er zelfs bijna gezonde puddingen en desserts mee maken.