Heerlijke winterdranken
Zin in een lekker winterdrankje? Probeer deze recepten eens.
Hibiscus Rose Latte
Ingrediënten
- 1/3 kopje water
- 2 druppels rozenwater
- 5 cm gember
- 1/2 tl kaneel
- 3 hibiscus theezakjes
- 1 kop gestoomde havermelk (verwarmd met een melkstomer of in een pan op middelhoog vuur)
- 1-2 tl zoetstof naar keuze (ahornsiroop of agave)
- Eetbare rozenblaadjes (optioneel)
Instructies
- Voeg het water, rozenwater, gember en kaneel toe aan een kleine pan. Breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de hibiscustheezakjes toe. Laat 5 minuten zitten en trekken.
- Verwijder de gember en theezakjes en giet het in je kopje.
- Voeg langzaam de gestoomde amandelmelk toe aan je kopje.
- Zoeten met een beetje ahornsiroop of agave en (optioneel) top met eetbare rozenblaadjes.
Gezonde chocolademelk
Ingrediënten
- 2 kopjes ongezoete amandelmelk (OF ongezoete sojamelk, havermelk, andere ongezoete notenmelk of ongezoete kokosmelk)
- 2 ½ el biologisch ongezoet cacaopoeder (OF rauw cacaopoeder)
- 1 el rauwe honing of ahornsiroop (voeg meer toe naar smaak)
- ¼ tl puur vanille-extract
Instructies
- Verwarm de amandelmelk op middelhoog vuur tot het heet is maar niet kookt. Laat ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg de rest van de ingrediënten toe en klop om te combineren (1-2 minuten).
- Verwarm nog 1-2 minuten en serveer direct.
Optioneel: voeg een klein scheutje kaneel toe en serveer.
Golden Milk Latte
Ingrediënten
- 3 kopjes melk (of zuivelvrije melk naar keuze)
- 1 1/2 tl gemalen kurkuma
- 1/4 tl gemalen kaneel
- 1/4 tl gemalen gember
- 3 el ahornsiroop (OF honing, agave nectar, of gebruik een paar druppels van je favoriete Stevia)
- gemalen kaneel voor garnering
Instructies
- Verwarm de melk in een pan, zet op middelhoog vuur.
- Voeg de kurkuma, kaneel, gember en ahornsiroop toe en klop ze door elkaar.
- Blijf verwarmen en klop tot de melk kookt.
- Schuim de latte op in de pan met een handopschuimer of blijf kloppen om wat schuim te creëren.
- Schenk in kopjes en garneer met een snufje kaneel.
Opmerkingen
Maak deze Golden Milk Turmeric Latte met je favoriete zuivelvrije melk en je favoriete zoetstof naar je eigen smaak.
Pumpkin Spice Latte
Ingrediënten
- 1 kopje kokosmelk
- 1-2 espressoshots
- 1 el pompoenpuree
- 1/2 tl kaneel
- 1/8 tl nootmuskaat
- 1/8 tl gemalen gember
- 1 el agavenectar
- 1 1/2 tl vanille-extract
Instructies
- Bereid je espresso (lange espresso, dubbele espresso of 1/2 kopje gezette koffie)
- Klop de melk en het vanille-extract los en warm het op.
- Meng in een kleine kom pompoenpuree, kaneel, nootmuskaat en gember.
- Meng het melk -en pompoenmengsel. Doe de ingrediënten in een blender,
- voeg agavenectar of ahornsiroop toe en mix tot een gladde massa.
- Giet in een klasse en voeg koffie toe.
- Serveer warm met wat kaneel erop.
Pindakaas havermout smoothie
Ingrediënten
- ½ kopje havermout of snelle haver
- 2 bevroren rijpe bananen, geschild voor het invriezen
- 2 el pindakaas
- 1-2 el ahornsiroop (optioneel maar aanbevolen)
- 1 el gemalen lijnzaad (optioneel)
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl gemalen kaneel
- ⅛ tl zout
- 1 kopje havermelk (of andere melk)
Instructies
- Voeg alle ingrediënten toe aan een blender.
- Mix de ingrediënten tot ze glad en romig zijn.
- Schenk de smoothie in glazen. Voeg een extra scheutje pindakaas toe.
Pindakaas Banaan Smoothie
Ingrediënten
- 2 bevroren bananen
- ½ kopje Griekse yoghurt
- ¼ kopje havermout
- 4 eetlepels pindakaas
- 2 kopjes amandelmelk
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een snelle blender en mix gedurende 60-120 seconden tot je een gladde en romige textuur krijgt.
- Proef de smoothie, voeg meer melk toe als het te dik is of voeg meer zoetstof toe als het niet zoet genoeg voor je is. Giet in een kopje of glazen pot.
- Geniet er meteen van of bewaar tot 24 uur in de koelkast.
Gemberthee
Ingrediënten
- 2 kopjes water
- ½ citroen in dunne plakjes
- 3 cm verse gemberwortel
- 1 el honing
Instructies
- Kook het water
- Gebruik gefilterd water voor de beste kwaliteit gemberthee.
- Schil een stuk verse gemberwortel van 3 cm en rasp in een theepot met een zeef of een infuser.
- Snijd een halve citroen in plakjes.
- Snijd een halve citroen in dunne plakjes. Het is niet nodig om de zaden eruit te halen, want het theefilter of de infuser uit de theepot zorgt ervoor dat de zaden niet in je thee komen. Voeg de schijfjes citroen toe aan de theepot. Zorg ervoor dat je de citroen goed wast, want de schil zal trekken met de thee.
- Voeg honing toe. Je kunt de honing ook na het trekken toevoegen als je dat liever hebt.
- Zeef de thee en giet in een theekopje.
Matcha Warme Chocolade
Ingrediënten
- 2 kopjes melk (elke soort)
- 1/2 kop witte chocolade gehakt
- 1 el matcha
- 1 el honing
- 1 tl zout
Optioneel: geroosterde marshmallows
Instructies
- Breng de melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook. Haal van het vuur en klop of roer de gehakte witte chocolade erdoor.
- Zeef de matcha, honing en zout erdoor tot alles goed gemengd is.
- Giet de matcha warme chocolademelk een mok en top indien gewenst met geroosterde (roze) marshmallows.
Lactosevrije smoothie met appel en spirulina
Ingrediënten voor 2 porties
- 400 ml halfvolle yoghurt (lactosevrij)
- 200 gr bevroren ananas stukjes
- 1 appel
- 50gr blauwe bessen plus wat extra om te garneren
- 2 el honing
- 2 el spirulinapoeder
- 2 el chiazaadjes
- 2 el geroosterde kokosvlokken
Instructies
- Schil de appel en snijd deze in stukjes, snij vervolgens ook de komkommer in stukjes.
- Mix de yoghurt, ananas, appel en honing in een blender. Schenk de helft van de smoothie in een kom en houd deze apart.
- Doe de blauwe bessen, komkommer, spinazie, chiazaadjes en spirulina bij de andere helft in de blender en mix tot een gladde, romige smoothie.
- Verdeel beide helften over twee hoge glazen en roer met een lepel tot je een tweekleurige swirl hebt.
- Garneer met geroosterde kokosvlokken en blauwe bessen.
Tip: Wissel voor de variatie de ananas eens om voor een banaan.
Rooibos latte met amandelmelk
Ingrediënten
Voor 1 kop rooibos latte
- 2 zakjes biologische rooibosthee (of 2-3 el losse rooibos thee)
- 150 ml kokend water
- 150 ml amandelmelk
- kokosbloesemsuiker (of honing)
- snufje kaneel
- melkopschuimer
Instructies
- Start met het koken van water
- Hang de theezakjes in je favoriete theebeker en giet het gekookte water eroverheen.
- Vul je beker maximaal tot de helft en laat de thee minimaal 2-3 minuten trekken.
- Ondertussen kun je de amandelmelk opschuimen.
- Haal nu de theezakjes uit je beker en giet de opgeschuimde amandelmelk erbij.
- Voeg naar smaak wat kokosbloesemsuiker of honing toe.
- Strooi nog wat kaneel over je rooibos latte en je bent klaar!
Warme winter-appelsap
Ingrediënten voor 1 liter
- 1l troebel, puur natuurlijk appelsap
- 2 dunne slierten sinaasappelschil (zonder het wit)
- 1 kaneelstokje, doormidden gebroken
- 1 steranijs
- 4 kruidnagels
- mespuntje vers geraspte nootmuskaat
Optioneel: kaneels tokjes, schijfjes sinaasappel en kruidnagels om het winterdrankje mee op te vrolijken.
Instructies
- Giet het appelsap in een pan en voeg de sinaasappelschil en de specerijen toe. Verwarm zachtjes op laag vuur en laat de smaken ongeveer 10 minuten intrekken.
- Zeef het mengsel en schenk in kopjes of glazen.
- Garneer met een kaneelstokje en een schijfje sinaasappel waar je een paar kruidnagels ingedrukt hebt.
- Serveer warm.