Gehaktballetjes op twee manieren
Maak samen met ons gehakballetjes op twee manieren klaar!
Albondigas
Voor 4 personen - 30 minuten
Ingrediënten
- 500 gr gemengd gehakt
- 1 ei
- 5 el paneermeel
- Snufje paprikapoeder
- Snufje oregano
- 2 a 3 teentjes knoflook
- Bosje verse peterselie
- 500 ml passata
- 2 sjalotjes
- 1 theelepel suiker
- Peper en zout
- ½ rode peper
Bereiding
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, 1 teen knoflook, peper, zout, paprikapoeder en een snuf oregano en de helft van de peterselie. Is het mengsel nog erg nat dan kun je wat extra paneermeel toevoegen.
- Draai er kleine balletjes van. Verhit een beetje olie of boter in een pan en bak de gehaktballetjes mooi bruin in ca 12 minuten. Zet het vuur in het begin hoog en als ze een mooi korstje hebben laat je ze verder garen op laag vuur.
- Verhit ook wat olie of boter in een andere pan en fruit hier de gesnipperde sjalotjes in aan. Voeg de andere teen knoflook, gesnipperd toe en de rode peper naar smaak. Fruit dit een paar minuten aan en voeg dan de passata toe. Breng de saus op smaak met suiker, peper en zout. Voeg als laatste nog wat verse peterselie toe.
- Doe dan de balletjes bij de saus en schep alles goed om. Lekker als tapas met wat brood.
Zuiderse gehaktballetjes
Voor 4 personen - 50 minuten
Ingrediënten
- 600 g gehakt
- 80 g zongedroogde tomaatjes
- 30 g geroosterde pijnboompitjes
- 50 g geraspte Parmezaan
- Handvol basilicum
- 1 ei
- 50 g paneermeel
- Peper en zout
- 100 g rucola
- 50 g Parmezaanschilfers
- 2 sjalotten
- 600 g passata
- 3 teentjes knoflook
- 1 kl gedroogde oregano
- ½ kl harissa
- 2 el tomatenpuree
- 200 ml droge witte wijn
- Peper en zout
- Boter en olijfolie, om te bakken
Bereiding
- Snipper de knoflook en sjalotten fijn. Fruit aan in 2 l olijfolie, strooi er al wat zout over, zo kleurt de sjalot niet te snel. Laat 5 minuten, op een zacht vuurtje, onder deksel garen. Voeg de tomatenpassata, oregano en harissa toe. Laat even doorpruttelen en blus dan met de witte wijn. Breng nog op smaak met peper en zout. Laat ½ uur op een heel zacht vuurtje pruttelen. Roer regelmatig om.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Meng met het gehakt, de geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaan, paneermeel en ei tot een gebonden massa. Rol er balletjes van.
- Bak de gehaktballetjes in de helft olijfolie en de helft boter tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Leg ze bij de tomatensaus en laat nog 10 minuten verder garen.
- Serveer de balletjes met de saus en de Parmezaanschilfers, werk af met de krokante rucola.