De voordelen van kaneel
Kaneel is een bekende specerij die velen van ons gebruiken om taarten te bakken en hartige gerechten te bereiden.
Kaneel is afkomstig van de binnenbast van de Cinnamomumboom. Dit zijn groenblijvende bomen die voorkomen in de Himalaya en andere berggebieden, alsook in regenwouden en andere bossen in Zuid-China, India en Zuidoost-Azië. Er wordt beweerd dat kaneel de bloedsuikerregulatie kan ondersteunen en spijsverteringsproblemen kan verlichten. We bespreken de belangrijkste gezondheidsvoordelen van deze populaire specerij.
Het heeft antioxiderende eigenschappen
Net als andere specerijen bevat kaneel plantaardige bestanddelen, polyfenolen genaamd, die beschermende, antioxiderende eigenschappen hebben. Het zijn deze bestanddelen die veel van de gezondheidsvoordelen van kaneel opleveren en de rol van kaneel als conserveermiddel bij de bereiding van voedsel ondersteunen.
Het is ontstekingsremmend
Dezelfde antioxidanten dragen bij tot de ontstekingsremmende werking van kaneel. Naarmate we ouder worden kan dit nuttig zijn omdat het proces van chronische ontsteking sterk betrokken is bij de progressie van veel ouderdomsziekten.
Het is antibacterieel en antischimmel
Kaneel zou vele geneeskrachtige en verzachtende eigenschappen hebben, en wordt vaak gebruikt in de Chinese kruidengeneeskunde. De kenmerkende geur en smaak van kaneel is afkomstig van de essentiële oliën in de bast, cinnamaldehyde genaamd. Cinnamaldehyde blijkt nuttig te zijn als bescherming tegen bacteriële- en schimmelinfecties.
Het kan antivirale eigenschappen hebben
Sommige onderzoeken suggereren dat kaneel ook bescherming biedt tegen bepaalde virussen, waaronder griep en door muggen veroorzaakte knokkelkoorts.
Het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen
Kaneel heeft de reputatie dat het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het lijkt dit te doen via een aantal verschillende mechanismen, waaronder het beheer van de hoeveelheid glucose die in de bloedbaan terechtkomt. Menselijke proeven zijn veelbelovend en suggereren dat kaneel een matig effect kan hebben op het verlagen van de nuchtere bloedsuikerspiegel bij diabetici met een slechte bloedsuikercontrole.
Het kan de insulinegevoeligheid verbeteren
Insuline is het hormoon dat betrokken is bij het transport van bloedsuiker van ons bloed naar de cellen waar we het nodig hebben, wat betekent dat het een belangrijke rol speelt bij het reguleren van onze stofwisseling en ons energieniveau. Naarmate we ouder worden, kunnen we resistent worden tegen de effecten van insuline en dit kan de bloedsuikerbalans verstoren wat na verloop van tijd kan leiden tot type 2-diabetes. Hoewel er meer onderzoek nodig is, lijkt het erop dat extracten van kaneel de werking van insuline nabootsen en mogelijk het risico van insulineresistentie verminderen.
Het kan goed zijn voor de ouder wordende hersenen
Aandoeningen zoals Alzheimer komen vaker voor naarmate we ouder worden en worden meestal veroorzaakt door een progressieve achteruitgang van de hersencellen. Kaneel bevat twee bestanddelen die de opbouw van eiwitten in de hersenen lijken te remmen. Veel van dit bewijs is afkomstig van dier- en reageerbuisstudies, dus we moeten nog veel leren over hoe dit effect voor ons van nut kan zijn.
Het kan helpen de bloeddruk te beheersen
Er zijn aanwijzingen dat consequente consumptie van kaneel gepaard gaat met een verlaging van de bloeddruk op korte termijn. Hoewel het bewijs hoopgevend lijkt, is het nog vroeg en zijn er meer lange termijn gecontroleerde onderzoeken nodig.
Het kan beschermen tegen hart- en vaatziekten
Bloeddruk is misschien niet de enige cardiovasculaire risicofactor die geholpen wordt door regelmatige kaneelconsumptie. Het lijkt ook een positieve invloed te hebben op het verlagen van triglyceriden en cholesterol in het bloed.
Het kan de darmgezondheid ondersteunen
Sommige specerijen, waaronder kaneel, hebben prebiotische eigenschappen. Het regelmatig consumeren ervan kan het evenwicht van de bacteriën in je darmen helpen herstellen, de spijsvertering ondersteunen en spijsverteringsproblemen verlichten.
Het kan beschermen tegen kanker
Hoewel het bewijs tot nu toe beperkt is tot reageerbuis- en dierstudies, kunnen extracten van kaneel enige bescherming bieden tegen kanker. In dit verband lijkt de specerij nuttig te zijn bij het verminderen van de groei van kankercellen, het beperken van de vorming van bloedvaten in tumoren en het doden van kankercellen.
Het kan de tandhygiëne bevorderen
Een traditioneel gebruik van kaneel is als tandpoeder tegen kiespijn en andere tandproblemen, waaronder bacteriële overgroei en slechte adem.
Is kaneel veilig voor iedereen?
Voor de meeste mensen wordt kaneel algemeen beschouwd als veilig wanneer het wordt gebruikt als culinaire specerij en in kleine hoeveelheden, niet meer dan 1 theelepel per dag wordt als veilig beschouwd voor de meeste volwassenen, en minder voor kinderen. Als kaneel in grote hoeveelheden wordt gebruikt, kan het een wisselwerking hebben met voorgeschreven medicijnen, waaronder die voor diabetes, hart- en leverziekten.