De voordelen van gezonde vetten
We consumeren verschillende soorten vetten via verschillende soorten voedsel. Sommige zijn schadelijk, andere zijn noodzakelijk en maken deel uit van een gezonde levensstijl.
Soorten vetten
Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten worden beschouwd als gezonde vetten. Ze hebben verschillende voordelen zoals het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, verbeteren van ontstekingen en het voorkomen van hartritmestoornissen. Onverzadigde vetten komen meestal voor in plantaardig voedsel, zoals zaden, noten en oliën.
Er zijn twee soorten onverzadigde vetten:
- Enkelvoudig onverzadigde vetten
- Meervoudig onverzadigde vetten
Het is aanbevolen dat 8 tot 10 procent van onze dagelijkse calorie-inname, bestaat uit onverzadigde vetten. Als je verzadigde vetten vervangt door goede vetten (meervoudig onverzadigde vetten) dan verkleint dat je risico op hartziekten en ook de gezondheid van het hart zal verbeteren. Daarnaast zal die aanpassing van verzadigde vetten door onverzadigde vetten een gunstig effect hebben op de insulinegevoeligheid en het kan zelfs het risico op diabetes type 2 verlagen.
Verzadigde vetten
Verzadigde vetten zijn gunstig wanneer ze met mate worden ingenomen. Ze komen vooral voor in dierlijk voedsel zoals rood vlees en gevogelte én in zuivelproducten zoals room, kaas en boter. Het zit ook in sommige tropische oliën, zoals kokos- en palmolie.
Het is aangeraden dat minder dan 10 procent van de dagelijkse calorie-inname afkomstig is van verzadigde vetten. De voordelen van minder verzadigde vetten opnemen, zijn afhankelijk van de vetten waardoor we ze vervangen. Vervanging door goede vetten, zoals hierboven beschreven, vermindert de slechte cholesterol en daarmee het risico op hartziekten.
Omega-3 vetzuren
Omega-3 of n-3 vetten zijn essentiële vetten die we binnenkrijgen via verschillende voedingsbronnen. Omega-3 vetzuren behoren tot de familie van de meervoudig onverzadigde vetten. Ze komen vaak voor in walnoten, lijnzaad, lijnzaadolie, vis, noten en bladgroenten. Omega-3 vetten spelen een belangrijke rol in elke celwand van het menselijk lichaam en zijn daarom van groot belang voor de algehele gezondheid.
Er zijn verschillende soorten omega-3 vetten; de meest voorkomende is alfa-linoleenzuur (ALA). ALA komt vooral voor in plantaardig voedsel zoals noten, oliën en bladgroenten. Andere soorten zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), deze komen voor in zeedieren en vette vis.
Deze Omega-3 vetten hebben tal van voordelen; de meest opvallende is dat ze het hart gezond houden. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minstens eenmaal per week vis consumeren minder kans hebben om aan een hartziekte te sterven dan mensen die weinig vis consumeren. Omega-3 vetten helpen ook het hartritme onder controle te houden en verlagen de bloeddruk en de hartslag.
Bovendien zijn er aanwijzingen dat EPA en DHA kunnen helpen bij het verlichten van ochtendstijfheid, zwelling en pijn bij patiënten met reumatoïde artritis. Omega-3 vetten zijn ook belangrijk voor de groei en ontwikkeling van een foetus en een zuigeling. EPA en DHA spelen een belangrijke rol bij de vorming van de hersenen en het zenuwstelsel. Daarom wordt het aangeraden dat zwangere vrouwen wordt aangeraden vaak vis eten, maar geen vis met een hoog kwikgehalte.
Conclusie
Onverzadigde vetten zijn de gezondste vetten en spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van het hart. Verzadigde vetten kunnen goed zijn als ze met mate worden geconsumeerd en Omega-3 vetzuren zijn ook het vermelden waard en moeten regelmatig via vis worden geconsumeerd.