De meest voorkomende winterblessures en hoe je ze kan voorkomen
Ijs, sneeuw, koude temperaturen, de winter zit vol potentiële gevaren waardoor het niet moeilijk is om een blessure op te lopen.
De meeste mensen zijn tijdens de wintermaanden bijvoorbeeld minder actief, waardoor het risico op letsels toeneemt als je plotseling zeer actieve dingen doet. Dit is wat je moet weten over de meest voorkomende winterblessures en hoe je ze kan voorkomen.
“Als je lichaam niet gewend is aan dat activiteitenniveau, dan kan je gewond raken.”
Uitschuiven
We schuifelen allemaal over de weg als we zien dat er een ijslaagje bovenop ligt. Ijs, sneeuw en smeltwater leiden al snel tot gevaarlijke situaties en een val is snel gemaakt. Gebroken polsen, pijnlijke heupen en in het slechtste geval een hersenletsel…het komt allemaal voor tijdens de wintermaanden.
Enkele tips
- Ook al ben je heel voorzichtig, het kan nooit kwaad om op gladde dagen goed na te denken over je schoenen. Zorg dat je voldoende grip hebt en dat je schoenen goed aanpassen. Probeer ook wat meer aandacht te besteden aan waar je loopt en probeer gladde wegen te vermijden.
- Strooi wat zand, zout of kattenbakvulling rond je huis om een stabielere ondergrond te creëren.
- Neem niet te veel gewicht mee want dat beïnvloedt je evenwicht. Al helemaal als het wegdek glad is.
Rugklachten
Je wilt een ijsvrije oprit en begin als een gek te schrapen en kappen. Pas hier toch mee op want je loopt al snel een rugletsel op als je lichaam het niet gewoon is om dit soort arbeid te leveren. Denk eerst na over hoe fit je bent. Het kan zelfs een goed idee zijn om vooraf een beetje te stretchen of op te warmen voordat je naar buiten gaat.
Als je uiteindelijk aan het werk bent en iets moet optillen, doe dit dan vanuit je benen en niet vanuit je rug. Neem de tijd en doe geen overhaast werk. Bedank ons later maar!
Hartaanvallen
Heeft het gesneeuwd? Pas dan op voordat je die sneeuwschop van stal haalt. Sneeuwruimen is een zeer inspannende activiteit die nog intenser wordt door het effect van de koude temperaturen op je lichaam. Je bloeddruk stijgt en tegelijkertijd vernauwen de kransslagaders. Als je dus al kampt met hartproblemen, dan laat je sneeuwruimen beter aan iemand anders over. Als je kortademig wordt of pijn op de borst krijgt terwijl je je inspant, stop dan met de activiteit, rust uit en laat je onderzoeken. Dit is vooral belangrijk als je risicofactoren voor hartaandoeningen hebt.