De kracht van gezichtsmaskers: jouw gids voor een stralende huid
De voorbije jaren zijn gezichtsmaskers niet meer weg te denken als je het hebt over lichaamsverzorging.
Je hebt ze voor allerlei problemen: hydraterend, verzachtend, reinigend, voedend…Gezichtsmaskers zijn niet per sé een luxeproduct, ze behoren tot de dagelijkse beautyroutine van veel vrouwen. In dit artikel bespreken we welke voordelen gezichtsmaskers hebben, welke soorten er zijn en waarom het een ideaal item is om aan je schoonheidsroutine toe te voegen.
Wat zijn de voordelen van gezichtsmaskers
Gezichtsmaskers zorgen voor heel wat positieve effecten op onze huid. Ze helpen bijvoorbeeld om je poriën te reinigen en zo verdwijnt ook overtollig talg en maken ze komaf met onzuiverheden. Het hangt af van de ingrediënten die de gezichtsmaskers zitten, maar ze herstellen de natuurlijke glans van de huid en helpen je teint egaliseren. Sommige gezichtsmaskers verminderen ook fijne lijntjes en rimpels. Soms zie je de voordelen van gezichtsmaskers meteen na gebruik en andere keren gaat het om huidverbetering op de lange termijn.
10 voordelen van gezichtsmaskers
- Ontspannend: Gezichtsmaskers aanbrengen associëren we automatisch met ontspanning, zelfzorg, me-time. Doe het ook na een lange dag en geniet volop van haar stressverlagende werking.
- Ontgiftend: Gezichtsmaskers werken ontgiftend. Niet allemaal, maar als je kiest voor een kleimasker dan helpt deze je huid doordat het gifstoffen en verontreinigingen absorbeert.
- Stimulerend voor de bloedsomloop: Ook onze bloedsomloop heeft baat bij gezichtsmaskers. Door de bloedsomloop in het gezicht te stimuleren, kan een gezichtsmasker bijdragen tot een stralende en gezonde huid.
- Verwijdering van dode huidcellen: Exfoliërende gezichtsmaskers zijn speciaal gemaakt om je huid te ontdoen van dode huidcellen. Daarnaast geven ze ook je celvernieuwing een extra duwtje in de rug, waardoor jij achterblijft met een egale en gladde huidstructuur.
- Reinigend: Kies voor een diepe reiniging van je poriën. Gezichtsmaskers helpen om overtollig talg, vuil en onzuiverheden te verwijderen.
- Verstevigend: Hoe ouder we worden, hoe minder elastisch onze huid is. Verstevigende gezichtsmaskers helpen de huid een handje door die elasticiteit verbeteren en jij geniet enkele jaren langer van een strak gezicht.
- Hydraterend: Geef je huid de voeding die ze nodig heeft. Hydraterende gezichtsmaskers herstellen de natuurlijke vochtbalans van je huid waardoor die lekker zacht blijft én extra hydratatie opneemt.
- Verzachtend: Sommige gezichtsmasker bevatten kalmerende ingrediënten zoals kamille of aloë vera. Deze specifieke ingrediënten kalmeren de huid als deze geïrriteerd is én ze verwachten de textuur.
- Verhelderend: Als je last hebt van een grauwe, doffe teint dan zijn gezichtsmaskers die je huid doen ophelderen de perfecte keuze. Revitaliseer je teint en loop de straat op met een stralende huid.
- Huidoptimaliserend: Weg met fijne lijntjes, acné en rimpels. Kies zo nu en dan voor gezichtsmaskers die de huidconditie verbeteren.
Zoals je ziet bieden gezichtsmaskers echt een breed scala aan voordelen die je huid gezonder maken en ook je algehele uitstraling zal erop vooruitgaan.
Welke soorten gezichtsmaskers kennen we
Zoveel soorten gezichtsmaskers en elk met hun eigen verzorgende eigenschappen. Het is heel normaal dat je soms niet meer weet welke gezichtsmaskers werken voor jouw huidtype. Hier is een overzicht dat je op weg helpt.
Hydraterende gezichtsmaskers zijn samengesteld op basis van ingrediënten zoals aloë vera en hyaluronzuur. Deze ingrediënten werken heel goed als je een droge huid extra wil voeden en hydrateren.
Sheet masks worden met serums doordrenkt om zo de gebruiker een intensieve én snelle hydratatie te bieden.
Kleimaskers zijn een goede keuze als je af wil komen van overtollig talg en wil achterblijven met een gereinigde huid. Twee soorten kleimaskers zijn bijvoorbeeld bentonietklei of kaolienklei.
Exfoliërende gezichtsmaskers bevatten chemische exfolianten of enzymen die helpen om de textuur van je huid te verbeteren en dit soort masker verwijdert meteen ook dode huidcellen.
Bekijk goed welk masker je huid nodig heeft. Het is echt belangrijk om een masker te kiezen dat voldoet aan de specifieke behoeften van jouw huid.
Hoe gebruik je gezichtsmaskers best
Als je optimaal wil profiteren van de voordelen van gezichtsmaskers dan is het belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt. Hoe doe je dit?
- Reinig je huid. Ja, ik weet het. Ik vond dat vroeger ook wat vreemd want daarom breng je toch net een gezichtsmasker aan? Het is belangrijk om al je make-up en vuiligheid van de dag op voorhand te verwijderen zodat de ingrediënten van het gezichtsmasker naar keuze goed door je huid worden opgenomen.
- Breng het masker gelijkmatig aan op je gezicht en probeer om de gebieden rond de ogen en lippen te vermijden.
- Laat het masker intrekken volgens de instructies op de verpakking. Meestal moet je een gezichtsmasker ongeveer 10 tot 20 minuten laten inwerken. De actieve ingrediënten doen hun werk dan het best.
- Afspoelen doe je met lauw water. Sommige gezichtsmaskers kan je gewoon verwijderen als een soort ‘folie’, terwijl je andere echt moet wegvegen. Doe dit met cirkelvormige bewegingen.
- Maak je huid droog met een zacht doek en breng tenslotte een vochtinbrengende crème aan zodat je huid goed beschermd en gehydrateerd achterblijft.
Gezichtsmaskers samengevat
Als er iets is dat je huid gezond en stralend achterlaat dan zijn het wel gezichtsmaskers. Krachtig zoals ze zijn, helpen ze je huid om zo lang mogelijk in de perfecte conditie te blijven. Durf experimenteren met verschillende soorten gezichtsmaskers en werk afwisselend aan veel voorkomende problemen, ook al ervaar je deze nog niet. Beter voorkomen dan genezen. Maar, vergeet vooral niet om te ontspannen en genieten van je dagelijks zelfzorgmomentje.
DIY: Maak zelf een gezichtsmasker voor acnéproblemen
Puistjes ontwikkelen zich wanneer olie, dode huidcellen en bacteriën de poriën verstoppen. Gezichtsmaskers gemaakt van eiwitten helpen om mee-eters, witte puntjes, puistjes, knobbeltjes en cysten te voorkomen. Het proteïnegehalte in het witte gedeelte van een ei doodt bacteriën die op de huid zitten en het voorkomt acnévorming.
Ingrediënten
- 2 tot 3 eiwitten
Instructies
- Scheid de eiwitten van de dooier en doe ze in een kom.
- Doop een wattenstaafje in de kom en dep het eiwit over je gezicht.
- Laat het gezichtsmasker 10 tot 15 minuten inwerken.
- Spoel het gezichtsmasker af met lauw water, droog met een vochtig doek en breng een vochtinbrengende crème aan op je gezicht.