Daarom heb je een opgeblazen buik
We kennen allemaal dat ongemakkelijke gevoel van een opgeblazen buik. Helaas voor sommigen komt een opgeblazen buik heel regelmatig voor door spijsverteringsproblemen.
Maar wat veroorzaakt onze opgeblazen buik? Factoren kunnen onder andere overtollig gas in de darm, vochtophoping en obstipatie zijn. Meestal komt en gaat een opgeblazen gevoel en is er geen risico voor iemands gezondheid, maar het kan wel een zure impact hebben op je leven. Het is altijd de moeite waard om deskundig advies in te winnen bij je huisarts als je een aanhoudend probleem hebt. We bespreken in dit artikel alvast enkele van de meest voorkomende dingen die een opgeblazen gevoel in de buik veroorzaken.
Winderigheid
Een opgeblazen buik wordt veroorzaakt doordat het lichaam te veel gas opneemt en vasthoudt. Constipatie is een van de redenen waarom gas ophoopt in de darmen. Als je te snel eet of praat tijdens de maaltijd, dan krijg je veel lucht binnen. Ook een zeer vezelrijk dieet zorgt voor extra gasvorming in de darmen omdat er een langer fermentatieproces aan de gang is. Bepaalde gasproducerende voedingsmiddelen kunnen het probleem ook verergeren, zoals kool, spruitjes, bonen en linzen.
Hormonen
Een premenstrueel opgeblazen gevoel komt ook vaak voor, en dit komt door veranderingen in hormonale niveaus. In de aanloop naar een menstruatie heeft de toename van het hormoon progesteron de neiging om alles in het lichaam te ontspannen. De darm wordt veel trager en heeft daardoor minder kans om ontlasting aan de andere kant erdoor en eruit te duwen. Dat is ook de reden waarom vrouwen tijdens de zwangerschap verstopt raken. Ten tweede zorgen hormonen ook voor vochtophoping.
Voedselintolerantie
Een opgeblazen buik kan een symptoom zijn van een aantal specifieke voedselgevoeligheden, zoals lactose-intolerantie. Dit veelvoorkomende spijsverteringsprobleem treedt op wanneer het lichaam geen lactose kan verteren, een suiker die voornamelijk wordt aangetroffen in zuivelproducten zoals melk. Een ander heel bekend voorbeeld is coeliakie, een reactie op gluten - een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Het zorgt ervoor dat de dunne darm oplaait en niet in staat is om voedingsstoffen op te nemen. Het is aan te raden om een voedingsdagboek bij te houden van wat je eet en drinkt voordat je naar de huisarts gaat als je vermoedt dat je een voedselintolerantie hebt.
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)
Een van de meest voorkomende symptomen voor PDS-patiënten is een opgeblazen buik. Er is niet veel bekend over deze aandoening, maar men denkt dat de oorzaken verband houden met hoe snel of langzaam voedsel door de darm gaat, of je een overgevoelige darm hebt of de hoeveelheid stress die je ervaart. Aanwijzingen dat je mogelijk PDS hebt, zijn onder meer maagkrampen, constipatie of diarree (of beiden afwisselend).
Eierstokkanker
Symptomen van eierstokkanker zijn vaag, hoewel er enkele veelvoorkomende symptomen zijn om op te letten. Een chronisch opgeblazen gevoel bij vrouwen is een van de belangrijkste symptomen van eierstokkanker. Anderen omvatten frequente buikpijn en urineproblemen. Als je al minstens drie weken last hebt van een opgeblazen gevoel, raadpleeg dan je huisarts voor de zekerheid.
Waarom heb ik er last van?
Onze genen bepalen hoe we reageren op lichaamsveranderingen. Sommige vrouwen zijn bijvoorbeeld gevoeliger dan anderen voor schommelingen in hormonen die tijdens hun menstruatiecyclus tot een opgeblazen gevoel leiden. Stress en angst hebben ook een effect. Als we gestrest en angstig zijn, wenden we ons vaak tot ongezond comfortvoedsel, dat langer nodig heeft om te verteren. We zijn ook minder snel actief, wat de werking van de darm vertraagt. Als we veel alcoholische dranken, zoals bier, drinken dan is de kans ook groter dat we gas produceren.
Hoe verlicht je de druk van je opgeblazen buik?
Probeer vast te stellen wat je opgeblazen gevoel veroorzaakt. Als je niet meteen een oorzaak kan vinden, schrijf dan alle symptomen op in een dagboek.
Doe dit best parallel met algemene aanpassingen van je levensstijl:
#1 - Eet meer vezels
Vezels zorgen voor gasvorming, maar ze houden ook de darm in beweging. De meesten mensen eten niet genoeg vezelrijke voeding.
#2 - Drink veel vloeistof
Alleen geen koolzuurhoudende of alcoholische dranken.
#3 - Eet langzaam
En praat niet tijdens het eten, om te voorkomen dat er te veel lucht in je lichaam komt.
#4 - Oefening
Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je spijsverteringsstelsel op peil te houden.
#5 - Houd stress onder controle
Stress kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.
#6 - Ga naar het toilet als dat nodig is
Het is belangrijk om meteen gehoor te geven aan de roep van Moeder Natuur. Anders verlies je de drang en de ontlasting en ontstaat er gasvorming.
#7 - Pepermuntthee
Als je denkt dat je opgeblazen gevoel te wijten is aan het premenstrueel syndroom (PMS) dan kan pepermunt helpen om het gevormde gas te verspreiden en een opgeblazen gevoel te voorkomen.
#8 - Verminder je zoutinname
Dr. Atkinson zegt dat zout vochtophoping veroorzaakt, met een opgeblazen gevoel tot gevolg. Probeer voor vochtophoping ook vitamine E en B6.