12 fouten bij het inladen van de vaatwasser
Nooit de tijd genomen om de gebruiksaanwijzing van je afwasmachine door te lezen
Iedereen heeft zijn eigen manier om de vaatwasser in te laden en iedereen denkt dat die van hen de beste manier is. Er zijn echter enkele belangrijke dingen die elke brandschone lading afwas gemeen heeft. Het is misschien het beste om verder te lezen om er zeker van te zijn dat jouw manier echt de beste is.
Servies afspoelen
Je hebt misschien gehoord dat het een no-go is om vuile borden rechtstreeks van de tafel naar de vaatwasser te verplaatsen want dat aangekoekte voedsel zal tijdens de cyclus niet helemaal loskomen, toch? Toen Consumer Reports tientallen vaatwassers testte en ze volstopte met de smerigste borden die ze konden vinden, ontdekten ze dat alle modellen het "uitstekend" of "zeer goed" deden om de vaat vlekkeloos te krijgen. Als je direct na de maaltijd een machine laat draaien, gooi dan gewoon grote voedselresten in de vuilbak, afspoelen is niet nodig. Het is de taak van je afwasmiddel om aan voedsel te blijven kleven en het weg te spoelen. Er is wel een uitzondering. Als het een aantal dagen duurt voordat je vaatwasser vol genoeg is om te draaien, spoel de borden dan wel eerst even af om te voorkomen dat de vaatwasser begint te stinken.
Je water is niet heet genoeg
Vaatwassers presteren het beste wanneer het water ongeveer 50°C is, de optimale temperatuur om voedselvlekken op te lossen. Je kunt de watertemperatuur van je huis controleren door een vleesthermometer in een glas heet water te steken; als het minder dan 50 graden is, overweeg dan om de instellingen op je boiler aan te passen. Verhoog de temperatuur niet hoger dan die 50 graden; dit verhoogt het risico op brandwonden tijdens het baden of handen wassen.
Borden op het bovenste rek
Borden moeten altijd op het onderste rek worden geplaatst, omdat het speciaal is ontworpen om ze op te bergen. De tanden zijn ontworpen om borden zo vast te houden dat er zoveel mogelijk in passen en om ervoor te zorgen dat er heet water doorheen gaat om een goede reiniging te garanderen. Als je probeert om borden bovenaan te zetten, kan dit de manier verstoren waarop andere items passen en worden schoongemaakt.
Je gebruikt vloeibaar of poederafwasmiddel
Het is misschien tijd om over te schakelen van poeder naar pods. Hoewel traditioneel vloeibaar afwasmiddel en afwasmiddel in poedervorm de klus klaren, presteren pods (kleine vooraf afgemeten gelpacks) en tabletten beter. Uit een test met verschillende afwasmiddelen is gebleken dat pods de vaat het beste reinigen, zonder watervlekken, film of verkleuring achter te laten. Bewaar ze veilig buiten het bereik van jonge kinderen, die misschien geïntrigeerd zijn door het kleine formaat en felgekleurde wasmiddel dat op snoepjes lijkt.
Je serviesstukken wijzen allemaal in dezelfde richting
De richting van het bord of de kom is belangrijk voor een goede reiniging. Kommen gaan op het bovenste rek. Degenen achterin moeten naar voren gericht zijn, terwijl degenen vooraan naar achteren gericht moeten zijn; hierdoor kan water ze beter bereiken. Borden worden het schoonst als ze allemaal naar het midden van het onderste rek gericht zijn.
Op het onderste rek laad je wat glazen of mokken
Als de afwasmachine bijna vol zit dan proberen we die paar overgebleven glazen of mokken toch nog ergens bij te duwen. Maar, het bovenste rek is speciaal ontworpen om glazen en mokken schoon te maken. Plaats glazen en vaatwasmachinebestendige plastic bekers ondersteboven, zodat het water erin kan komen. Sommige modellen zijn zelfs gebouwd om grote glazen aan de ene kant vast te houden en kleine of normale glazen aan de andere kant.
Je legt het bestek per soort
Het lijkt misschien logisch om vorken, lepels en messen in hun eigen compartimenten te plaatsen, maar door ze samen te voegen, worden ze schoner. Vooral lepels kunnen in elkaar "nestelen", waardoor het voor waterstralen moeilijker wordt om hun oppervlak te bereiken. Als je bestekmand een gat of gleuf heeft voor elk afzonderlijk item, kan je dit dus gerust mengen. Maar, als je roestvrijstalen en zilveren bestek naast elkaar afwast, kan er een chemische reactie ontstaan die het bestek aantast. Stel je geluk niet op de proef en bewaar deze metalen aan weerszijden van de bestekmand.
Pannen of kommen plaats je willekeurig
Ovenschalen, mengkommen en pannen kunnen lastig te plaatsen zijn. Probeer grote schalen, potten, pannen of kommen direct tegen de omtrek van het onderste rek te schuiven, waar meestal meer ruimte is. De zijkanten en hoeken zijn speciaal ontworpen om grotere items vast te houden en hebben meer ruimte dan andere gebieden, zodat ze niet blijven haken in het bovenste rek. Kleinere steelpannen of mengkommen moeten ondersteboven langs de zijkanten van het bovenste rek worden gelegd; op deze manier kunnen water en sop gemakkelijk hun vuilste oppervlak bereiken.
Je zet groot keukengerei op de verkeerde plek
Je weet al dat je houten lepels en scherpe messen uit de vaatwasser moet houden, maar hoe zit het met opscheplepels en spatels van plastic of metaal? Deze moeten plat op het bovenste rek worden geplaatst. Sommige vaatwassers hebben zelfs een apart rek speciaal ontworpen voor keukengerei. Houd ze uit de mand met bestek, want ze kunnen ervoor zorgen dat ander keukengerei of serviesgoed niet goed wordt schoongemaakt.
Niet-vaatwasmachinebestendige artikelen
Het is misschien gemakkelijker om al je vuile borden en bestek gewoon in de vaatwasser te gooien en ze te vergeten, maar je doet jezelf (of je fijne keukengerei) geen plezier. Het hete water kan plastic bakjes doen smelten of vervormen, houten lepels doen barsten en gouden bestek verkleuren. Bovendien kan het afbreken en afschilferen van kookgerei met antiaanbaklaag in de vaatwasser ervoor zorgen dat je enkel vieze pannen met antiaanbaklaag overhoudt.
Te veel is te veel
We houden allemaal van vaatwassers omdat ze ons zoveel tijd en moeite besparen, maar proberen om elke vuile vaat er in één keer in te proppen, kan het hele doel tenietdoen. Als vaatwassers overvol zijn, kunnen het afwasmiddel en het water niet circuleren om je vaat grondig schoon te maken, sommige items worden zelfs helemaal niet schoongemaakt. Scheid grote ladingen of stroop de mouwen op en was sommige items af met de hand.
Je gebruikt steeds dezelfde instelling
Vaatwassers zijn meer hightech dan ooit, maar de meeste mensen gebruiken nog steeds alleen de "normale" instelling voor elke wasbeurt. Met alle veranderingen in het water- en energieverbruik die plaatsvinden, moet je verschillende programma's selecteren, afhankelijk van het soort afwas. Dat betekent dat je de oude gebruiksaanwijzing tevoorschijn moet halen en de perfecte instelling voor elk type afwas moet uitzoeken, of dat nu grote schotels zijn met aangekoekte restjes of breekbare wijnglazen.