11 redenen waarom je tanden pijn doen - en wat je eraan kunt doen
Pijn aan je tanden betekent niet altijd dat er een hoop boorwerk moet gebeuren. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom jij tandpijn hebt. We bespreken 11 veelvoorkomende oorzaken én de oplossingen.
1. Je hebt supergevoelige tanden
Als je het gevoel hebt dat je tandpijn altijd opkomt terwijl je geniet van koud eten of drinken, zoals wanneer je ijswater drinkt of in een ijsje bijt, dan heb je misschien te maken met tandgevoeligheid, Dit wordt meestal veroorzaakt door erg dun of verouderd tandglazuur. Dit krijg je door slijtage door bijvoorbeeld tandenknarsen, zuurerosie veroorzaakt door zure voedingsmiddelen, zure oprispingen of frequent braken.
Behandeling voor koudegevoeligheid is afhankelijk van de pijngraad. Doffe of lichte gevoeligheid kan je meestal al verhelpen door een tandpasta te gebruiken die kaliumnitraat of tinfluoride bevat. Bij ernstige gevoeligheid is het vaak nodig om de resterende tandstructuur volledig te bedekken met een kroon, wat gebruikelijk is bij patiënten.
2. Je ervaart TMD (temporomandibulaire disfunctie)
TMD verwijst naar een stoornis aan de kaakgewrichten. Het wordt vaak veroorzaakt door een letsel aan de kaak, zoals een harde klap. Ook tandenknarsen kan een oorzaak zijn en ook ontwrichting van de schijf tussen de schedel en de onderkaak, of artritis is een boosdoener.
De behandeling van TMD hangt af van de oorzaak. Ben je een tandenknarser dan kunnen Botox-injecties in de kauwspieren helpen om de kracht waarmee ze samentrekken te verminderen. Andere hulpmiddelen zijn op maat gemaakte of vrij verkrijgbare mondbeschermers, fysiotherapie, spierverslappers of zelfs een warmtekussen.
3. Je tanden laten bleken
Je tanden laten bleken kan gevoelige tanden veroorzaken. Het bleekmiddel kan er namelijk voor zorgen dat de tanden tijdelijk poreus worden. Dit gaat bijna altijd vanzelf over binnen een paar dagen, of door een aangepaste tandpasta te gebruiken.
4. Je poetst te hard
Natuurlijk wil je graag mooie witte tanden maar te veel druk uitoefenen of te agressief poetsen kan juist tot meer problemen en pijn leiden. Door dit te doen, slijten de eigenlijke tandstructuur en de terugtrekking van het tandvlees, dat normaal gesproken de wortel van de tand bedekt, weg. Hoewel je schade veroorzaakt door overmatig poetsen niet "ongedaan” kan maken, kan je wel een afspraak maken bij je tandarts. Deze plaatst dan vullingen op de gebieden waar de tand is weggesleten.
5. Je hebt een tandvleesontsteking
Je kan een tandvleesontsteking oplopen wanneer ziektekiemen of bacteriën de tanden of het tandvlees binnendringen en zich vermenigvuldigen tot een punt waarop het lichaam de slechte bacteriën niet kan bestrijden. De infectie kan pijn of zwelling veroorzaken, een klein puistje boven de tand of het getroffen gebied aanmaken en in extreme gevallen komt er zelfs pus vrij en krijg je een vieze smaak in je mond.
Als je een van deze symptomen opmerkt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je tandarts. Tandvleesontsteking kan leiden tot een abces, wat nog ergere pijn kan veroorzaken. Je tandarts zal het tandvleesgebied rond de geïnfecteerde tand reinigen en onmiddellijk antibiotica en orale spoelingen voorschrijven.
6. Je hebt tandtrauma ervaren
Verrassend genoeg weet je misschien niet dat je tandtrauma hebt gehad. Het kan een gevolg zijn van een incident dat vele jaren geleden heeft plaatsgevonden. Dit kan van alles zijn: vallen en je tanden, een auto-ongeluk waarbij er kracht op de mond of kaak is, of zelfs kauwen op een soort voedsel dat de tand traumatiseert. Samen met tandtrauma of een tandbreuk komt verhoogde pijn en gevoeligheid bij het kauwen, waardoor de tand buigt en de zenuwuiteinden in de tand irriteren. Als de tand gestorven is als gevolg van een trauma, zijn de tekenen onder andere verkleuring aan de buitenkant van de tand en temperatuurgevoeligheid.
Een wortelkanaalbehandeling en kroon zijn meestal de behandeling die wordt aanbevolen voor een dode tand. Als de tand moet worden verwijderd, kan een brug implanteren of een verwijderbaar apparaat, zoals een gedeeltelijke prothese, de volgende stap zijn.
7. Je hebt een vervelende bijholteontsteking
Vooral tijdens het allergie- en griepseizoen kan een bijholteontsteking opeens opduiken. De wortels van bepaalde tanden liggen vlak bij de sinussen waardoor de druk van een sinusinfectie soms lijkt op tandpijn. Vaak moet je gewoon afwachten tot je sinussen weer in orde zijn of deze behandelen.
8. Je knarst of klemt je tanden terwijl je slaapt
Misschien heeft iemand je er al op gewezen dat je deze gewoonte hebt, maar het kan meer dan alleen ergernis veroorzaken bij je bedpartner. In sommige gevallen kan chronisch tandenknarsen resulteren in een gebroken of losse tand. Het is dus erg belangrijk om je tanden te laten evalueren door je tandarts. Een onbalans in waar je tanden elkaar ontmoeten wanneer ze samenkomen, kan problemen zoals tand- en spierpijn veroorzaken.
Er zijn veel manieren om dit soort pijn te behandelen, een daarvan is een nachtwaker (soort beugel). Dit apparaat helpt de krachten gelijkmatig verdelen in de mondholte.
9. Je hebt onlangs een vulling gekregen of een boring gehad
Als dit het geval is, kan je scherpe gevoeligheid opmerken wanneer je bijt in het behandelde gebied. Maak zeker een vervolgafspraak als je hier last van hebt. Je tandarts kijkt dan na of kleine aanpassingen je pijn kunnen verlichten.
10. Je hebt een gebarsten tand
Er zijn verschillende oorzaken van een gebarsten tand: een verwonding door iets buiten de mond, zoals vallen of een ongeluk, of zelfs tandenknarsen. Als de barst in een van je voortanden zit dan zie je dit meteen, maar als het om de achterste tanden gaat, kan het moeilijker zijn om de schade op te merken.
Bezoek onmiddellijk het kantoor van je tandarts zodat hij of zij het gebied kan onderzoeken of herstellen voordat de barst verergert. Stop ook onmiddellijk met harde voedingsmiddelen te eten.
11. Je hebt een gaatje dat is veranderd in tandbederf
Verval dat klein tot middelgroot is, doet meestal geen pijn. Je begint pijn te voelen wanneer het verval de zenuw nadert, wat meestal betekent dat het tijd is voor een wortelkanaalbehandeling, aangezien een holte de bacteriën toegang heeft gegeven tot de pulp. Er is voor deze last geen huismiddeltje en antibiotica zullen slechts tijdelijke verlichting bieden omdat ze de bron van de infectie in de tand niet verwijderen en de bloedvaten in de tand zullen vernietigen.
Als tandbederf onbehandeld blijft dan kan dit uiteindelijk levensbedreigende problemen met zich meebrengen en kan de infectie zich door het lichaam verspreiden, waardoor een nog grotere infectie ontstaat. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met je tandarts als je dit opmerkt.