10 magnesiumrijke voedingsmiddelen
Magnesium zit in een groot aantal voedingsmiddelen, waaronder volle granen, noten, zaden, peulvruchten en verschillende soorten fruit en groenten.
Het is een belangrijk mineraal dat zorgt voor honderden chemische reacties in ons lichaam en het helpt ons een goede gezondheid te behouden. Hier zijn 10 gezonde voedingsmiddelen met veel magnesium die je zeker aan je dieet moet toevoegen.
Pure chocolade
Pure chocolade is niet alleen superlekker, het is nog eens voedzaam ook. Pure chocolade bevat naast magnesium ook veel ijzer, koper en mangaan en bevat prebiotische vezels die kunnen helpen de nuttige bacteriën in de darmen te voeden. Bovendien zit het boordevol nuttige antioxidanten. Dit zijn voedingsstoffen die vrije radicalen neutraliseren, dit zijn schadelijke moleculen die je cellen kunnen beschadigen en tot ziekte kunnen leiden. Kies een product dat ten minste 70% cacao bevat om optimaal te profiteren van de voordelen. Een hoger percentage is nog beter.
Avocado
De avocado is een ongelooflijk voedzame vrucht en een smakelijke bron van magnesium. Een middelgrote avocado levert 58 mg magnesium, dat is 14% van de dagelijkse behoefte. Daarnaast zijn avocado's een uitstekende bron van vezels. In feite zijn de meeste koolhydraten in een avocado afkomstig van vezels, waardoor het zeer weinig verteerbare koolhydraten bevat.
Noten
Noten zijn voedzaam en lekker en bepaalde soorten bevatten heel veel magnesium: amandelen, cashewnoten en paranoten. De meeste noten zijn ook een goede bron van vezels en enkelvoudig onverzadigd vet. Het is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes verbeteren. Bovendien zijn noten ontstekingsremmend, gunstig voor de gezondheid van het hart en kunnen ze de eetlust verminderen als ze als tussendoortje worden gegeten.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn een familie van voedzame planten, waaronder linzen, bonen, kikkererwten, erwten en sojabonen. Ze zijn erg rijk aan veel verschillende voedingsstoffen, waaronder magnesium. Peulvruchten bevatten ook veel kalium en ijzer en zijn een belangrijke eiwitbron voor vegetariërs. Omdat peulvruchten rijk zijn aan vezels en een lage glycemische index (GI) hebben, kunnen ze helpen het cholesterolgehalte te verlagen, de bloedsuikerspiegel te verbeteren en het risico op hartaandoeningen te verminderen.
Tofu
Tofu wordt veel gegeten door vegetariërs vanwege het hoge eiwitgehalte. Het is gemaakt met sojabonenmelk en is ook wel bekend als tahoe. Eén portie levert 10g eiwit en een goede hoeveelheid calcium, ijzer, mangaan en selenium.
Volle granen
Met granen bedoelen we bijvoorbeeld tarwe, haver en gerst, maar ook pseudogranen zoals boekweit en quinoa. In gecontroleerde onderzoeken is aangetoond dat volle granen ontstekingen en verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen.
Vette vis
Vis, vooral vette vis, is ongelooflijk voedzaam. Veel vissoorten hebben een hoog magnesiumgehalte, waaronder zalm, makreel en heilbot. Vis is ook rijk aan kalium, selenium, B-vitamines en verschillende andere voedingsstoffen. Bovendien is een hoge inname van vette vis in verband gebracht met een verminderd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen. Deze voordelen zijn toegeschreven aan de grote hoeveelheden omega-3-vetzuren.
Zaden
Zaden zijn ontzettend gezond en de meeste soorten bevatten ook grote hoeveelheden magnesium. Pompoenpitten in het bijzonder zijn een heel goede bron, met 168 mg magnesium voor een portie van 28 gr. Dit komt neer op maar liefst 40% van de dagelijkse hoeveelheid magnesium die we nodig hebben.
Bananen
Bananen behoren tot de meest populaire fruitsoorten ter wereld. Ze staan vooral bekend om hun hoge kaliumgehalte, dat de bloeddruk kan verlagen en in verband wordt gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen. Rijpe bananen bevatten meer suiker en koolhydraten dan de meeste andere soorten fruit, dus ze zijn mogelijk niet geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
Bladgroenten
Bladgroenten zijn zeer voedzaam en veel soorten zitten boordevol magnesium. Bladgroenten met aanzienlijke hoeveelheden magnesium zijn boerenkool, spinazie, raapstelen en mosterdgroenten. Bovendien zijn bladgroenten zoals spinazie ook een uitstekende bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder ijzer, mangaan en vitamine A, C en K. Bladgroenten bevatten ook veel heilzame plantaardige stoffen, die je cellen helpen beschermen tegen schade en het risico op kanker kunnen verminderen.
Conclusie
Magnesium is een belangrijk mineraal waar je misschien niet genoeg van binnenkrijgt via je dagelijkse voeding. Gelukkig zijn er veel voedzame voedingsmiddelen die je kunnen helpen om aan je behoeften te voldoen. Zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet volgt dat enkele van de hierboven genoemde voedingsmiddelen bevat om je inname van magnesium en vele andere belangrijke voedingsstoffen te stimuleren.