Soep Bouillon Henri IV

650g kalfsschenkel
1 bloemkool
1 broccoli
8 witte bieten
8 rode bieten
bundel  jonge wortelen
250g crosne
8 patissons
Laurierblaadjes 
Peper-zout


Zet de kalfschenkels onder water en voeg er de laurier aan toe.
Rustig laten garen tot het vlees van het mergpijpje valt.
Na een poosje haal je het schuim van de vleesbouillon af. 
Maak de groenten schoon. De patissons vierendelen. 
Bloemkool- en broccoliroosjes en patissons in een aparte pan overgieten met wat vleesbouillon.
Laten sudderen tot ze halfzacht zijn. De groenten uit de bouillon halen.
De wortelen raspen, de witte  bietjes wassen en in helften snijden.
Deze samen met de crosne in de zelfde bouillon garen. Houd ze knapperig.
Groentjes eruit halen. 
De rest van de bouillon gebruik je nu om de rode bietjes te garen. Afgieten. 
Het rode sap dat overblijft is niet meer bruikbaar. 
De vleesbouillon en de gegaarde groenten afsmaken met peper en zout.
Neem een diep bord en beleg met groentjes, stukjes vlees en daarop giet je de vleesbouillon.

01 feb

Aan tafel voor de maaltijdsoep van Alex!